Amb un informe i moltes xifres el tinent d'alcalde Vives ha volgut defensar-se de l'embestida de l'oposició, en especial d'Iniciativa i PSC, per com ha fet front el govern als desnonaments. L'executiu destaca haver doblat els pisos de lloguer social i haver destinat 50 milions amb la Generalitat en ajuts d'habitatge a les famílies. Els grups li han recriminat poca eficàcia i han exigit multar ja els bancs amb pisos buits. El govern ha fet autocrítica però ha dit que el problema s'hauria d'haver atacat ja en el mandat anterior. ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Hem de fer molt més, però també és cert que quan parteixes pràcticament de zero, és molt difícil que els efectes es notin a la celeritat que el problema es va produint." CARMEN ANDRÉS, regidora del PSC "No coneix la realitat, i això em preocupa molt. No és cert que partíem de zero. Jo no m'imagino una Barcelona plena de pisos de lloguer social. Jo vull una Barcelona on ningú hagi d'anar a demanar a l'oficina de serveis socials a un ajut." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Vostè alcalde té el mandat democràtic d'aquest plenari d'aconseguir la suspensió dels desnonaments per part de les entitats que operen amb aquest ajuntament. Ho ha aconseguit? No." ANTONI VIVES, tinent d'alcalde d'Hàbitat Urbà "Hi ha hagut 40.000 actuacions per part dels funcionaris municipals. El que passa és que no anem amb samarretes de colors. Anem a treballar." Menys incisiva ha estat la intervenció d'Unitat per Barcelona. El PP, en canvi, ha culpat el govern d'incomplir els compromisos en habitatge. ALBERTO FERNÁNDEZ DÍAZ, president del Grup Municipal del PP "En realitat s'han convertit en el govern anunci però no pas en el govern que promou tasca de ciutat en favor dels nostres veïns". JOAN LAPORTA, regidor d'ERC+Dcat+Rcat "S'ha fet molt però encara queda molt i molt per fer, i l'Ajuntament de Barcelona té els recursos." L'alcalde no ha intervingut en un ple que s'ha convertit en un compendi de retrets entre govern i oposició però que ha acabat sense cap acord de ciutat que pugui evidenciar la unitat que sí que hi ha per combatre els desnonaments. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia.

Intercanvi de retrets entre el govern i l’oposició municipal en el ple extraordinari dedicat a la problemàtica dels desnonaments. El debat s’ha centrat en un informe previ que ha presentat el govern, en el qual ha desgranat les polítiques d’habitatge que s’han dut a terme durant aquest mandat.

El tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives, ha explicat que el consistori “ha fet un esforç molt important” els últims tres anys en polítiques d’habitatges, com l’increment del 100% del parc d’habitages de lloguer social fins a arribar als 2.248 pisos actuals, o els 50 milions d’euros que s’han invertit a ajudar 39.000 famílies en risc de perdre casa seva. Antoni Vives ha dit que “s’ha de seguir treballant” però que l’Ajuntament “va pel bon camí”. Vives ha explicat que el problema de l’habitatge “requereix actuacions estructurals que no es fan en quatre dies” i ha recriminat al govern del PSC que no comencés a actuar quan va esclatar la crisi “fa set o vuit anys”.

Carmen Andrés, del Grup Municipal del PSC, ha reconegut errors durant la gestió dels socialistes però els ha fet extensius a tots els partits que també han tingut responsabilitats de govern els últims anys. Andrés ha recordat que des de principis d’any a Barcelona 732 famílies han estat desallotjades de casa seva i ha demanat a l’alcalde Trias que no només lideri la Barcelona “cosmopolita, capital de les ‘smart cities'” sinó també la Barcelona desnonada. Els socialistes reclamen que es comenci a sancionar els bancs amb pisos buits des de fa més de dos anys i que es detectin tots els que hi ha a  la ciutat. El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, ha anat més enllà i ha ironitzat sobre si el govern també es multarà a ell mateix pels “pisos buits de propietat municipal que hi ha a Barcelona”.

Alberto Fernández Díaz ha retret al govern que “anuncien coses que no es materialitzen” i que l’informe que han presentat “confirma que l’habitatge no és una prioritat” per al govern de Trias. També  ha lamentat que el ple extraordinari d’avui s’hagi limitat a debatre i no a presentar propostes concretes.

El ple extraordinari l’havia convocat l’alcalde, Xavier Trias, a petició del Grup Municipal d’ICV-EUiA. El portaveu de la formació, Ricard Gomà, ha aprofitat la sessió per carregar contra les polítiques municipals, que ha qualificat de “ball de promeses decebedor”. Gomà ha posat noms i cognoms al drama dels desnonaments i ha explicat casos concrets, ha lloat la feina d’entitats com la PAH. Gomà ha demanat al consistori “que rectifiqui” i Antoni Vives li ha replicat explicant-li tota la feina que fan “tot i no portar samarretes de colors“, com les verdes de la PAH. Precisament, representants de la plataforma han assistit a la sessió monogràfica, entre aquests, Ada Colau.

En un to més conciliador, el regidor d’UxB  Joan Laporta ha reconegut la feina feta els últims anys tot i que encara “no cobreix les necessitats” de la ciutat i ha reclamat que s’incrementin els esforços a “ampliar el parc públic d’habitatge” perquè l’Ajuntament “té els recursos per fer-ho”.