Una jornada de gran mobilització. Així ha descrit avui l'alcalde el 9-N. Quan falten sis mesos per a les eleccions municipals, Xavier Trias no ha volgut comparar els dos processos, però sí que creu que els partits sobiranistes en surten reforçats i augura conseqüències per als qui no s'han sumat al procés participatiu. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo crec que, per exemple, la gent que no ha apostat pel dret a decidir crec que tindrà un càstig electoral." Una anàlisi que no comparteix del tot el líder municipal d'Esquerra. Jordi Portabella està satisfet de la participació en el 9-N, però creu que NO es pot extrapolar a unes eleccions municipals. JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "És d'esperar que aquesta majoria de la població a l'hora de votar en unes eleccions doni suport a aquell grup de partits que ha defensat el que ell volia. Ara bé, això passarà d'aquí a mig any." Des d'Iniciativa, Ricard Gomà ha qualificat el 9-N d'èxit rotund a Barcelona. Com l'alcalde, preveu problemes als partits al marge del dret a decidir, però també els pronostica per a Xavier Trias. RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "Les mateixes dificultats de connexió amb la ciutadania que tenen els partits que s'han desvinculat del procés del 9-N, crec que l'han de tenir aquells partits que fan polítiques de retallades i de privatització." El PP, en canvi, considera que la participació va ser un fracàs en una consulta que titllen de frau. A més, remarquen que molta gent es va quedar a casa. XAVIER MULLERAS, regidor del PP "Més d'un milió de barcelonins o no van anar a votar o van votar en contra de la proposta independentista de Xavier Trias i Artur Mas. Per tant, crec que és l'alcalde Trias qui ha de prendre nota." El PSC no ha volgut parlar avui i diu que no se sent al·ludit per les paraules de Trias. En el seu bloc, el líder socialista, Jaume Collboni, diu que NO va anar a votar perquè el procés participatiu no tenia totes les garanties.

Les paraules de l’alcalde, Xavier Trias, a Barcelona FM aquest dilluns al matí, en què ha augurat un “càstig electoral” als partits contraris al dret a decidir, no han rebut cap suport entre els diferents grups municipals. Fonts socialistes han assegurat que no se senten al·ludits per aquestes declaracions i refermen el compromís federal del partit. En un article en el seu blog, el líder socialista, Jaume Collboni, explica que no va anar a votar perquè el procés participatiu “no tenia totes les garanties”.

Des d’Unitat per Barcelona (ERC+Dcat+Rcat) Jordi Portabella s’ha mostrat satisfet de la participació en el 9-N, però ha descartat que es pugui extrapolar a unes municipals. “És d’esperar que aquesta majoria de la població a l’hora de votar en unes eleccions doni suport a aquell grup de partits que ha defensat el que ell volia. Ara bé, això passarà d’aquí a mig any”, ha dit.

El president del Grup Municipal d’ICV-EUiA, Ricard Gomà, ha vist en el 9-N un “èxit rotund inapel·lable” de participació. Comparteix en part l’anàlisi de Xavier Trias que “els partits al marge del dret a decidir ho tindran molt difícil per reconnectar amb la ciutadania”, però ha afegit que espera que l’alcalde tingui problemes similars. “El mateix càstig crec que l’han de tenir aquells partits que fan polítiques de retallades i de privatització”, ha sentenciat.

Des del PP, el regidor Xavier Mulleras ha qualificat de “fracàs” la participació en el 9-N a la ciutat en una “consulta frau”. “Més d’un milió de barcelonins o no van anar a votar o van votar en contra de la proposta independentista de Xavier Trias o Artur Mas”, ha dit Mulleras, que ha instat l’alcalde a “prendre’n nota si vol ser l’alcalde de tots”.