La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca critica que el ple extraordinari de l’Ajuntament sobre els desnonaments només és “una carta de bones intencions” que, a més, s’ha deixat per al final del mandat. Per Carlos Macías, portaveu de la PAH, això demostra que “no hi ha voluntat política ni d’aquest govern ni de l’anterior“, que, per exemple, en l’aplicació de la moció per sancionar els pisos buits de les entitats bancàries podria haver començat a actuar l’any 2007.

Mesures insuficients i que arriben tard

La PAH posa xifres per demostrar que les mesures “arriben tard”. Catalunya i, concretament, la província de Barcelona encapçalen el rànquing d’execucions hipotecàries i de desnonaments de tot l’estat. De fet, només a la ciutat de Barcelona hi ha una mitjana de 30 desnonaments cada dia. Per Mercè Piademont, advocada de l’Observtori DESC, “és ridícul” que per fer-hi front només es disposi d’un parc d’habitatge social de 2.248 pisos. Piademont diu que “això representa el 0,27% del parc”, quan els països europeus de l’entorn “estan al voltant del 18%”.

Barcelona té més de 88.000 pisos buits

A Barcelona hi ha 88.259 pisos buits, per això, segons la PAH, l’Ajuntament no ha de prioritzar la construcció de nous habitatges perquè vista la situació d’emergència social actual “no es pot esperar” que estiguin enllestits perquè “ja anem set anys tard”, segons assegura Mercè Piademont.

Sancions immediates per als pisos buits dels bancs

La PAH també demana celeritat a l’Ajuntament a l’hora de començar a sancionar els pisos buits de les entitats bancàries, i li recorda que altres municipis, com Terrassa, ja fa un any que han interposat les primeres multes. El consistori va anunciar fa uns dies que abans de gener inspeccionarà els 400 pisos buits que ha detectat a Ciutat Meridiana, la Trinitat Vella i Torre Baró. Des de la PAH reclamen que aquestes inspeccions s’ampliïn al conjunt de la ciutat.