Ajuntament, govern català i Parlament han fet front comú per reclamar que el CIE de la Zona Franca tanqui definitivament. I no ho han fet sols. En una cimera d'urgència al consistori s'han acompanyat de tots els grups municipals, excepte C's i PP, i diverses entitats en defensa dels drets humans. ANDRÉS GARCIA, portaveu de la plataforma Tanquem els CIE "Un pas, si es pot dir, històric aquesta cimera perquè mostra que hi ha un consens." CARLES MUNDÓ, conseller de Justícia "Reiterem el nostre suport a l'actuació administrativa que està duent a terme l'Ajuntament de Barcelona." CARME FORCADELL, presidenta del Parlament "Com a Parlament hem vingut en aquesta reunió perquè entenem que es tracta de defensar els drets humans perquè cal recordar que aquestes persones no han comès cap delicte." Després de les dues negatives del Ministeri de l'Interior a deixar entrar inspectors municipals al CIE, l'Ajuntament està en espera ara d'una ordre judicial que li permeti fer la inspecció i precintar el centre perquè els falta la llicència d'activitat. El consistori preveu tancar el cas, com a màxim, el mes que ve i, a més, no vol que l'actitud d'Interior quedi impune. JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania "El que estem és estudiant si el que està succeint, més enllà de la desatenció a unes ordres que s'estan emetent des de l'Ajuntament, si aquesta desatenció pot tenir alguna responsabilitat penal." En un comunicat, aquesta tarda, la Delegació del Govern espanyol ha recordat a l'Ajuntament que no té competències en estrangeria ni en els CIE i que no hi té tampoc cap marge de decisió.

La cimera, que ha presidit l’alcaldessa, Ada Colau, ha comptat amb l’assistència de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el conseller de Justícia, Carles Mundó, la síndica de greuges, Maria Assumpció Vilà, representants de BComú, CiU, ERC, PSC i la CUP, i d’entitats en defensa dels drets humans com Tanquem els CIE, SOS Racisme i Migrastudium. L’alcaldessa ha dit que la cimera ha demostrat “l’ampli consens de rebuig al CIE”. El conseller de Justícia ha donat ple suport a l’Ajuntament per tancar el centre, i Forcadell ha justificat la presència a la cimera per “defensar els drets humans”.

Jaume Asens ha explicat que divendres passat el consistori va demanar una ordre judicial després que el Ministeri de l’Interior negués l’accés dels inspectors municipals al CIE. El tinent d’alcalde ha dit que espera entrar al centre els propers dies i, després, precintar-lo, acció que volen que coincideixi amb una mobilització ciutadana. “Si hi torna a haver desobediència, recorrerem de nou al jutge”, ha dit Asens, que ha confirmat que els serveis jurídics estan estudiant si la “desatenció” a ordres municipals pot tenir “responsabilitats penals”. “Estem en una situació sense precedents”, ha valorat Asens, que confia a resoldre la “desconnexió d’Interior amb la legalitat municipal” en el termini d’un mes.

El portaveu de la plataforma Tanquem els CIE, Andrés García, ha qualificat la cimera de “pas històric” i ha instat a fer “una mobilització de país”. L’exalcalde Xavier Trias ha reiterat l’oposició de CiU al CIE i ha dit que “s’ha demostrat que no serveixen”. Des del PSC, Carmen Andrés ha descrit el CIE com “una presó encoberta” i la regidora de la CUP Capgirem Barcelona Maria Rovira ha reclamat el tancament del que ha qualificat com “la presó de pobres”. La síndica de greuges, Maria Assumpció Vilà, ha denunciat “una opacitat tremenda” al CIE i ha dit que hi lluitarà.

El president del Grup Municipal del PP, Alberto Fernández Díaz, que no ha assistit a la cimera, ha dit que l’Ajuntament “vol crear un problema polític després de dècades de silenci municipal”. En un comunicat, la delegació del Govern espanyol a Catalunya ha recordat a l’Ajuntament que no té competències en matèria d’estrangeria ni de CIE i que “no hi té marge de decisió”.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a