Matí de retrobaments i bones cares després de les vacances. Però també de retrets mutus en el primer cara a cara del curs a l'Ajuntament. El govern ha afrontat les crítiques de l'oposició a l'esclat veïnal de la Barceloneta amb una bateria de mesures per atacar, diu, amb autoritat, els problemes del turisme incívic. Es doblaran els inspectors per detectar pisos turístics il·legals, de 60 a 120, i s'estendran les inspeccions a altres barris de la ciutat. S'enduriran les sancions i hi haurà més control per cobrar les multes d'incivisme. També s'incrementarà la presència de Guàrdia Urbana. I es demanarà a la Generalitat que els diners de la taxa turística no vagin només a promoció. Per l'oposició, el govern ha gestionat malament els efectes del turisme i les propostes, diuen, arriben tard. SARA JAURRIETA, regidora del PSC "El ciutadà té la sensació que li han pres la ciutat i que l'Ajuntament, en comptes de frenar-ho, ho està fomentant." "El millor que pot fer és deixar les seves responsabilitats com a regidora del districte de Ciutat Vella." XAVIER MULLERAS, regidor del PP "La passivitat d'aquests anys de l'alcalde Trias i del tripartit han estat un veritable efecte trucada del turisme de borratxera." RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUiA "La Barceloneta ha estat aquest estiu la crònica d'una revolta anunciada. Avui l'elecció és entre turisme sense límits o ciutat democràtica." JORDI PORTABELLA, president del Grup Municipal d'ERC+Dcat+Rcat "El govern ha d'intervenir, no ha d'esperar que es produeixi una situació d'alarma com la que s'ha produït." MERCÈ HOMS, regidora de Ciutat Vella "No es pot dir ni es pot parlar de passotisme o inacció, perquè no hi hem deixat de ser mai. Ni una denúncia ni qualsevol indici que hàgim pogut detectar en aquests quatre anys ha quedat sense resposta." El govern ha anunciat que vol blindar de nous apartaments turístics les zones amb més pressió. El turisme, i el cas concret de la Barceloneta, centrarà de nou un debat polític, la setmana que ve al ple de Ciutat Vella.

“No pot ser que sigui tan fàcil obtenir una llicència per obrir un pis turístic i que sigui tan complicat tancar aquells que són il·legals” ha clamat el tinent d’alcalde d’Hàbitat Urbà, Antoni Vives. El responsable d’urbanisme ha presentat un conjunt de mesures per millorar la regulació i el control dels habitatges d’ús turístic. Ho ha fet en una comissió extraordinària conjunta d’Economia, Empresa i d’Hàbitat Urbà i Medi Ambient. Dels 60 inspectors actuals se’n passarà a 120. Vives ha anunciat també que el futur Pla especial d’habitatges d’ús turístic blindarà les zones d’alta densitat i amb més pressió de visitants.

Mesures que, en paraules de l’oposició, arriben tard. Sara Jaurrieta (PSC) ha criticat que el govern de Trias “no ha tingut el sensor suficient per estudiar els nivells que parlaven del nivell d’irritació dels veïns. En els últims dos anys les queixes veïnals s’han triplicat”. El PP ha exigit més contundència: “La passivitat i la permissivitat tant del govern tripartit com del govern de Trias han provocat un efecte trucada del turisme de borratxera”. El regidor Xavier Mulleras també ha recriminat que “ser incívic surt gratis, només es cobren el 8% de les sancions per incivisme”. Una afirmació que el govern, per boca de la tinenta d’Economia, Sònia Recasens, ha negat. Recasens ha demanat al PP que es posi al costat del govern municipal per “reivindicar més Guàrdia Urbana”.

La segona tinenta d’alcalde també ha reclamat suport a tots els agents implicats per “millorar la gestió del turisme”. El govern admet que aquesta gestió ha de canviar: “La riquesa que genera s’ha de repartir. No pot quedar territorialment ni sectorialment en mans d’uns quants”. En aquest sentit ha avançat que l’Ajuntament demanarà a la Generalitat modificar la destinació de la part de la recaptació de l’impost de pernoctació que acaba en mans dels Ajuntaments.

Així, a més d’utilitzar-lo per a la promoció turística, Recasens ha explicat que el consistori vol usar l’impost per “conservar les destinacions turístiques” i compensar els “costos derivats de la gestió del turisme”.

Recasens ha volgut evitar parlar de si s’ha arribat al topall de turistes i ha dit que “el debat ha de ser qualitatiu i no quantitatiu”. La tinenta d’alcalde d’Economia també ha volgut deixar clar que els canvis “no han d’arribar amb estratègies d’extorsió. Així no alliberarem el centre. El turisme no no anirà on l’administració vulgui”. Recasens ha admès, però, que “hi ha una excessiva acumulació de turistes a Ciutat Vella”.

Per ICV-EUiA la solució és “revertir les polítiques impulsades amb els pactes CiU-PP”. El president de la coalició, Ricard Gomà, considera que “la revolta veïnal de la Barceloneta marca un element d’inflexió i cal un pla municipal global que posi fre a tota mena de allotjaments turístics, en cap modalitat”. Unitat per Barcelona també creu que l’Ajuntament “ha fet els ulls grossos amb els apartaments il·legals”. “Han reaccionat tard i malament”, ha dit Jordi Portabella, qui ha relacionat els problemes de convivència amb la nova ordenança de terrasses i amb els canvis en el Pla d’usos de Ciutat Vella.