LLUÍS RABELL, president de la FAVB "La manera de fer de l'alcalde Trias és molt curiosa. Se li encenen conflictes als diferents districtes de Barcelona, els regidors es troben confrontats amb els lleons sense gaire marge de maniobra, ni recursos per fer política en el districte, i finalment apareix l'alcalde com un Bonaparte, elevant-se per damunt dels conflictes de la ciutat i com un salvador. El resultat d'això és que hem tingut el problema a Nou Barris, a Sants, a Poblenou, ara el tenim a la Barceloneta. Al final el problema és que tenim un organigrama de govern municipal en què no hi ha estructura de diàleg ni d'interlocució sobre el terreny perquè l'alcalde ha anat cremant els seus respectius regidors i regidores de districte. El problema és que s'han plantejat demandes de dimissió a molts districtes i quan això succeeix tenim un problema de governança. Aquestes situacions d'incivisme són un dany col·lateral, afegit, molest i desagradable però només un aspecte: el problema és el model turístic. El senyor Clos està al capdavant del lobby d'hotelers i proclama amb joia, i tothom li reia les gràcies d'arribar als 10 milions de turistes allotjats l'any que ve a la ciutat. Aquest model de creixement il·limitat està condicionant totes les polítiques municipals i aquest és el problema de Trias, que pren mesures particulars sobre els apartaments, però defugint del problema de fons."

Rabell critica la manera de fer de l’alcalde a l’hora de gestionar els conflictes de la ciutat: “Se li encenen conflictes als diferents districtes de Barcelona, els regidors es troben confrontats amb els lleons sense gaire marge de maniobra […] i finalment apareix l’alcalde com un Bonaparte, elevant-se per damunt dels conflictes de la ciutat i com un salvador”. El president de la FAVB ha denunciat el govern per “manca de diàleg sobre el terreny” en els barris on s’han generat conflictes veïnals, com el de Can Vies a Sants, la reforma de la rambla de Poblenou, els relacionats amb l’habitatge a Nou Barris i el dels pisos turístics il·legals de la Barceloneta.

“La ciutat aposta per un model turístic massificat”

Precisament sobre la revolta veïnal de la Barceloneta, Rabell ha assegurat que la problemàtica de fons és el “model turístic massificat pel qual aposta el consistori”. Lluís Rabell ha insistit que cal fer “un mapatge” de tots els pisos que hi ha al marge de la legalitat i que cal una moratòria sobre la suspensió de llicències d’apartaments turístics que s’estengui a tota la ciutat (ara mateix només és vigent en els barris més turístics).

Apostar pel “bread and breakfast”

El president de la FAVB ha assegurat que una nova fórmula per allotjar els visitants és la dels “bread and breakfast”, on els ciutadans allotgen a casa seva els turistes. Rabell considera que la mesura ajudaria les famílies més desafavorides, que podrien beneficiar-se també dels ingressos turístics. Segons Rabell, la proposta s’ha posat sobre la taula en diverses ocasions, però “s’ha refusat per les pressions del lobby hoteler, que mana a la ciutat”.