"Jo estic en el grup de treball de finançament, i el que s'ha dit és que primer per fiscalitzar tot això es necessita molta informació, molta transparència interna i bé, no estàvem molt a favor de demanar crèdits bancaris però en cas de que es necessites, hauríem d'optar per banques ètiques." "S'ha parlat dels sous i de les limitacions. S'ha fet molta insistència en que per fer política es necessita un sou digne i ha d'esta molt fiscalitzat. aquest sous no han d'estar allunyats del que cobra la població però alhora ens han de poder mantenir una estructura de política digne per tal que la persona que s'ha dedicat a la política desprès pugui tornar a la seva vida professional." ELOI BADIA, Guanyem Barcelona "Estem imaginant una ciutat i no ens podem permetre no intentar fer-la possible, i perquè sigui així, hem de crear aquesta confluència. Però no tenim pressa a dir si hi som o no hi som, si necessitem aclarir moltes coses abans de prendre decisions doncs les aclarirem i les parlarem." JANET SANZ, regidora d'ICV-EUiA "És molt important que pensem la quantitat de gent que hi està participant, la pluralitat, el consens que hi ha sobre la taula, i que a partir d'aquí tots acordem a seguir parlant i a seguir dialogant."

Després d’una primera sessió, ahir, en què diversos ponents convidats van debatre sobre aquests temes, aquest matí de dissabte han començat els debats a la Sedeta per acabar de donar forma al codi ètic que ha de marcar la “nova forma de fer política” de Guanyem Barcelona i tots els partits i col·lectius que hi volen confluir. Els organitzadors de la jornada han elaborat un document que s’ha penjat al web i que també s’està esmenant a través de la xarxa. Les inscripcions per participar presencialment als debats d’avui es van tancar fa dies quan, en menys de 24 hores, s’hi van apuntar 537 persones.

Després de la presentació de la jornada, en què ha intervingut la regidora d’ICV-EUiA Janet Sanz, les més de 500 persones que han pogut assistir a la jornada al Centre Cívic la Sedeta s’han dividit en 12 cercles de debat, quatre per a cadascun dels tres capítols en què s’estructura el nou codi ètic. Han ocupat totes les aules i espais del centre cívic.

Els grups on hi ha hagut més debat, presencial i a la xarxa, han estat els que parlaven de mesures per evitar la professionalització dels polítics. El document presentat evita limitar de forma clara el nombre de mandats que un representant podrà romandre com a regidor de l’Ajuntament, però diverses veus demanen que no siguin més de dos. També ha estat motiu de controvèrsia decidir si aquesta possible limitació s’aplicaria amb efectes retroactius, és a dir, comptant els anys que fa que hi són, per exemple, els regidors d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona, o no.

A quarts d’una, representants de les set forces polítiques que han impulsat l’organització d’aquestes jornades han comparegut plegats en una roda de premsa. Janet Sanz, regidora d’ICV, ha dit que els ecosocialistes s’han sumat a aquest procés perquè estan d’acord amb aquesta nova forma de fer política, sense repetir els errors comesos fins ara. Isabel Ribas, d’EUiA, ha afegit que aquest codi ètic “és la base d’uns valors sobre els quals construir la confluència.” Marc Bartomeu, de Podem Barcelona, s’ha mostrat molt satisfet de l’èxit de participació en aquestes jornades i de fins a quin punt poden arribar a estar d’acord les forces polítiques que hi han volgut confluir. Jordi Rabassa, en nom del Procés Constituent, ha dit que molta gent està confluint en “el com” fer política, cosa que és molt important, però que ara el debat ha de continuar parlant del “què” es vol fer des de l’Ajuntament de Barcelona. En nom del Partit X, Simona Levi ha destacat la radicalitat democràtica, la lluita contra la corrupció i Internet com a eina útil per canviar el model de participació política com els punts que defensa la seva formació. I per últim Pepe Castelltort, de la Trobada Popular Muncipalista, impulsada per la CUP, ha defensat que aquest procés que s’ha iniciat “no pot ser un simple rentat de cara de l’actual sistema institucional i de partits” sinó que ha d’apostar per la participació ciutadana i la transparència real.

En nom de Guanyem Barcelona, Eloi Badia ha assegurat que a partir d’avui continuaran reflexionant amb les aportacions de la ciutadania (el debat segueix obert al web fins al dia 17). Badia ha anunciat que, a mitjan novembre, s’aprovarà la versió definitiva del document del codi ètic. Mentrestant, des de l’equip de Guanyem Barcelona, conviden les diverses forces polítiques a seguir dialogant per construir la candidatura unitària de cara a les eleccions municipals de maig de 2015. El representant de Guanyem ha dit, però, que no hi ha pressa per tancar els noms que formaran part de la llista electoral, sinó que ara el més important és el debat amb la ciutadania.