El mapa s’ha simplificat una mica respecte al de l’any passat, però no gaire. El Departament d’Interior assegura que ha rebut fins a set peticions per organitzar manifestacions aquest 12 d’octubre a Barcelona. Com que algunes són impulsades per col·lectius de signe oposat, el criteri ha estat el d’evitar que es creuïn i, per tant, n’ha modificat el recorregut en alguns dels casos. Segons el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, tenen a punt un ampli dispositiu per garantir l’ordre públic i que tothom “es pugui expressar dins els paràmetres del respecte i la civilitat”.

L’acte unionista de la Hispanitat

L’acte més multitudinari es preveu que sigui el de les 12 h a la plaça de Catalunya. L’ha convocat la plataforma Societat Civil Catalana amb el lema “L’Espanya de tots”. Han anunciat que hi assistiran els líders a Catalunya del PP, Alícia Sánchez-Camacho; de Ciutadans, Albert Rivera; i d’UPyD, Ramon de Veciana. Ho podreu veure en directe a través d’aquest web.

Comença a ser tradició que, el Dia de la Hispanitat, aquesta plaça sigui l’escenari d’un acte unionista, és a dir, contrari a la independència de Catalunya. L’any 2012 es va organitzar a través de la Plataforma d’Espanya i Catalans, sorgida a partir de les xarxes socials, i s’hi van aplegar 6.000 persones, segons la Guàrdia Urbana; 100.000, segons els organitzadors. L’any passat, l’acte el van convocar diverses entitats agrupades a la plataforma Catalunya Tal Cual amb el lema “Som Catalunya, somos España” i, segons les xifres de la Guàrdia Urbana, el nombre d’assistents es va multiplicar per cinc (els organitzadors el van xifrar en 160.000 persones).

Alguns d’aquests col·lectius organitzadors dels actes del Dia de la Hispanitat en anys anteriors promouen enguany la participació en el de Societat Civil Catalana a través d’una convocatòria conjunta a les 11 h al passeig de Gràcia, a l’altura de Provença. A més del Moviment Cívic d’Espanya i Catalans, i de l’escindit 12-0 Moviment Cívic, pel passeig de Gràcia també hi baixaran plegats cap a la plaça de Catalunya els convocats per Convivència Cívica Catalana i el sindicat Manos Limpias, entre d’altres.

Feixistes i antifeixistes

Diversos col·lectius d’orientació feixista o neonazi fan un acte pel Dia de la Hispanitat a Montjuïc. Anys enrere, la marxa començava a la plaça dels Països Catalans, però diversos moviments socials de Sants van començar a convocar accions per fer-los fora i finalment van aconseguir que aquests grups arrenquessin la seva manifestació des de la plaça d’Espanya. Enguany han convocat oficialment els seguidors a la plaça de Sant Jordi, dalt de Montjuïc, a les 11.30 h, però tenen previst aplegar-se una hora abans a la plaça d’Espanya.

Unitat contra el Feixisme i el Racisme ha organitzat un programa d’activitats tot el dia a les Cotxeres de Sants, però també preveuen manifestar-se a partir de les 11 h des de la plaça de Sants fins a la d’Espanya, per tornar després cap a la plaça dels Països Catalans i novament les Cotxeres. L’objectiu de tots els efectius policials desplegats és aconseguir que aquests dos col·lectius no es trobin, però sembla que alguns joves de Democràcia Nacional pretenen anar a les 11 h a la plaça de Sants, encara que la policia no els ho hagi autoritzat.

Tampoc no ha estat autoritzada, però sí convocada a través de les xarxes socials, la manifestació de la Plataforma Antifeixista de Barcelona a les 11 h a la plaça d’Espanya. L’objectiu d’aquesta convocatòria és precisament coincidir amb els grups neonazis que a aquella hora tenen previst ser-hi, alguns arribats des d’altres ciutats espanyoles, per pujar cap a Montjuïc.

La CUP va demanar permís per fer una jornada commemorativa de la resistència indígena a la plaça de Catalunya a la mateixa hora que l’acte unionista, i també l’hi van denegar. Els seus activistes han anunciat que se sumen a la convocatòria de la Plataforma Antifeixista a la plaça d’Espanya.