L’executiu de Rajoy espera que, de manera automàtica, i només amb l’admissió a tràmit, se suspengui cautelarment la resolució del Parlament en què es proposa Puigdemont com a candidat per ser investit president de la Generalitat. El dictamen desfavorable del Consell d’Estat, però, suposa un primer revés per a l’estratègia de La Moncloa contra el procés independentista i obre una crisi entre institucions de l’Estat que pot tenir conseqüències. L’informe de l’òrgan consultiu de l’Estat no és vinculant, però posa en una situació delicada la maniobra dels populars.

Carles Puigdemont demana ser part del procediment del TC

Els diputats electes de Junts per Catalunya, entre els quals hi ha Carles Puigdemont, han demanat per escrit al TC que els permetin ser part en el procediment iniciat arran del recurs del govern espanyol contra la designació de Puigdemont com a candidat a la investidura. Reclamen poder-se personar per exposar davant el tribunal la seva posició. Serà un dels assumptes que haurà decidir l’alt tribunal al ple extraordinari que han convocat per aquest dissabte.

Puigdemont, “el pla C, el B i l’A”

Des de Junts per Catalunya, el diputat Eduard Pujol ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio que “el pla C, el B i el pla A són Carles Puigdemont”, i s’ha descartat com a alternativa a la presidència si finalment el Constitucional suspèn la candidatura. Pujol ha dit que ara no és moment de “cedir a les pressions” perquè “si s’accepta que no es pot investir el candidat a la presidència de la Generalitat el següent pas podria ser cedir en tot”. La llista que encapçala Puigdemont estudia presentar una querella criminal contra el Consell de Ministres a l’empara del Codi penal, per “un exercici d’intimidació de primera magnitud”, segons ha dit el diputat Josep Rull.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit en una entrevista a Ràdio 4 que “convindria aprofitar els propers dos mesos” perquè l’independentisme proposi un altre candidat si no és possible investir Puigdemont. Iceta ha reiterat que els socialistes presentaran un recurs per suspendre el ple si el candidat no hi és present però no abans, i ha donat per fet que el PSOE donarà suport al que decideixi l’executiu de Rajoy en relació amb el recurs del TC.