Tot i l’advertiment del Consell d’Estat, el seu dictamen no és vinculant. Per aquesta raó, Moncloa vol continuar endavant amb la impugnació. Si res no canvia, al Consell de Ministres d’aquest divendres s’aprovarà el recurs i es presentarà davant el TC per demanar-li que, de manera automàtica i només amb l’admissió a tràmit, suspengui cautelarment la resolució del Parlament que designa Puigdemont com a candidat a la investidura.

El Govern també ha demanat una consulta potestativa sobre diferents propòsits per evitar que Puigdemont sigui elegit president de la Generalitat. Aquesta consulta servirà, ha dit la vicepresidenta, per determinar si un candidat pot ser investit sense estar present a la cambra i també sobre el supòsit de si s’ha d’admetre el vot delegat dels exconsellers que són a Brussel·les. En cas afirmatiu, ha assegurat que “s’utilitzaran tots els instruments que té la llei” per no permetre que es duguin a terme tots aquests propòsits.

La vicepresidenta ha dit que tant bon punt Puigdemont entri al país haurà de posar-se a disposició d’un jutge o bé serà detingut immediatament per dur-lo davant de la justícia ja que sobre ell recau “una ordre de detenció espanyola”.

“Que Torrent proposi un altre candidat”

Saénz de Santamaria s’ha dirigit també al president del Parlament Roger Torrent perquè proposi un altre candidat a presidir la Generalitat. A més li ha demanat que la seva estrena en el càrrec vingui marcada per acatar les ordres del jutge. Les declaracions s’han fet en una roda de premsa sorpresa que ha convocat La Moncloa una hora abans de la compareixença programada per les 12.15 hores.

JxCat ho titlla de “cop d’estat”

Junts per Catalunya ha respost contundentment a l’anunci que ha fet la vicepresidenta del Govern espanyol. El portaveu de la formació, Eduard Pujol, ha titllat de “cop d’estat” impugnar la candidatura de Puigdemont al Tribunal Constitucional. El diputat parlamentari assegura que aquesta decisió deixa clar que l’estat “no accepta els resultats del 21-D”.