Roger Torrent s’ha desplaçat aquest dimecres fins a Brussel·les, en un viatge que ha pagat ell, per reunir-se amb Carles Puigdemont, el candidat que ha proposat perquè se sotmeti al debat d’investidura la setmana que ve. Li ha transmès que “el que convé al país” és “que hi hagi un govern al més ràpid possible, efectiu, que pugui treballar des del minut 1 per recuperar les institucions” i “foragitar el 155 del paisatge polític”.

Durant la trobada, Carles Puigdemont ha traslladat a Torrent que no descarta assistir al ple d’investidura. “L’ideal és la investidura presencial, és la que voldríem tots i hi hauria d’haver condicions perquè es produís”, ha afirmat el presidenciable de JxC, que ha exigit al govern de l’Estat que “retiri tots els elements que impedeixen la normal celebració del ple“. “Nosaltres no descartem cap opció i intentarem fins a l’últim moment que sigui possible”, ha reblat.

El Govern espanyol prohibeix la reunió a l’oficina de la Generalitat

La trobada s’havia de celebrar a l’oficina que la Generalitat té a la capital belga. Però una estona abans, segons ha denunciat Junts per Catalunya, el Ministeri d’Afers Exteriors ha enviat un burofax a la delegació per dir que no autoritzava la reunió. Joan Maria Piqué, que acompanya Puigdemont a Brussel·les, ha explicat que Torrent ha buscat un emplaçament alternatiu per a la trobada, que finalment s’ha celebrat a la seu de l’Aliança Lliure Europea. També ha avançat que estudiaran si emprenen mesures legals contra la decisió de La Moncloa. “Ni el president Puigdemont ni els consellers no tenen causes pendents amb la justícia perquè l’Estat espanyol no els reclama a Bèlgica, per tant, no hi ha cap motiu per impedir la celebració de la reunió. Això no és territori espanyol, sinó belga”.

Per la seva banda, el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha assegurat que el tancament de la delegació “està carregat de lògica” perquè aquesta oficina existeix “per desenvolupar tasques del Govern de la Generalitat i, per tant, una reunió amb una persona que esta fugida de la justícia, no és possible en aquest àmbit”.

 

 

De fet, coincidint amb la reunió, l’executiu espanyol ha ordenat tancar l’oficina de la Generalitat a Brussel·les “fins a nou avís”. Fonts de la Moncloa han explicat que la decisió s’ha pres per evitar possibles aglomeracions i al·leguen que la trobada entre Puigdemont i Torrent no s’havia notificat ni havien demanat autorització a la conselleria, intervinguda pel Govern en aplicació de l’article 155.

Després de reunir-se amb Puigdemont, Torrent també s’ha assegut amb els altres quatre diputats que són a Brussel·les: Clara Ponsatí i Lluís Puig, de Junts per Catalunya, i Toni Comín i Meritxell Serret, d’ERC. De moment, cap d’ells no ha renunciat a l’acta de diputat. Tots quatre han demanat delegar el vot a un altre diputat per al ple d’investidura.