Segons l’estudi dels efectes que pot tenir el canvi climàtic a Barcelona, fins a mitjans de segle la temperatura mitjana augmentarà entre 1,6 ºC i més de 2 ºC, depenent de si es prenen mesures per reduir les emissions de gasos contaminants o no. També aniran a més les onades de calor. Ara n’hi ha una cada quatre anys i n’hi podrien haver fins a cinc anuals. De la mateixa manera, la previsió conclou que a Barcelona hi haurà entre dues i vuit vegades més dies tòrrids (més de 35 ºC).

Riscos per a la salut

L’estudi adverteix que l’increment de la temperatura pot generar milers de morts: entre el 1990 i el 2004, la mortalitat mitjana a Barcelona durant els mesos d’estiu es va disparar un 27 %. Els col·lectius més vulnerables en episodis de calor intensa són els majors de 75 anys, els nadons i els malalts crònics, en especial en aquelles zones amb pitjor condicionament dels edificis i amb un nivell socioeconòmic baix.

Per això, l’estudi assegura que Nou Barris serà el districte que més notarà la temperatura alta. També apunta que algunes zones de Sants-Montjuïc, l’Eixample i les Cort tenen el risc de notar-ne els efectes.

Línies a seguir fins al 2030

Amb l’objectiu de reduir les emissions de gasos contaminants i mitigar els efectes del canvi climàtic, el govern municipal engegarà el Pla clima. La primera fase serà d’anàlisi (aquest juliol) i, acte seguit, s’obrirà un procés perquè associacions i entitats facin propostes (de juliol a setembre). Aquest pla marcarà l’estratègia a seguir fins a l’any 2030.