Dels 30 milions de visitants que té Barcelona cada any, 17 són turistes que pernocten a la ciutat. Entre els altres 13 milions que no hi dormen hi ha creueristes (1,2 milions), turistes que pernocten en ciutats de la rodalia de Barcelona, i la resta, uns set milions, són els que visiten la ciutat un dia amb finalitat turística. El regidor de Turisme, Agustí Colom, ha dit que la nova taxa pot ajudar a regular fluxos i que el visitant temporal contribueixi a finançar l’ús intensiu de l’espai públic.

La regidora Demòcrata Sònia Recasens ha explicat que el visitant d’un dia no consumeix a la ciutat i “només en rebem externalitats negatives”. Per això ha defensat la taxa per compensar els barris amb més pressió. Alfred Bosch (ERC) ha dit que la mesura no busca criminalitzar el turisme sinó millorar el funcionament dels visitants que “no aporten res significatiu a la ciutat”. María José Lecha (CUP) ha donat suport a la taxa, però la veu estranya i ha ironitzat si es cobrarà a “qualsevol que porti mitjons i xancletes”.

Els dubtes de a qui es cobrarà la taxa els ha expressat també Xavier Mulleras (PP), que veu “un problema de competències” en aquesta figura impositiva. Des de Cs, Carina Mejías ha dit que la proposta és bona, però dubta que es pugui implantar per les competències que té l’Ajuntament. En el debat, Colom, Mulleras i Montserrat Ballarín (PSC) han reivindicat que la Generalitat cedeixi al consistori tot el que recapta a Barcelona amb l’impost turístic.