La ressaca del debat electoral de les eleccions generals del 2019 amb els candidats a la presidència del govern ha deixat rastre en els actes de campanya d’aquest dimarts al matí. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha secundat la proposta de Pedro Sánchez de tornar a legislar sobre els referèndums il·legals. En referència al judici del procés, Iceta ha argumentat que “hi havia gent que dubtava que pogués encaixar el delicte de sedició i rebel·lió i, en canvi, és obvi que es va produir un referèndum il·legal” ha exemplificat per defensar la necessitat de recuperar aquest delicte en el Codi penal.

El primer secretari del PSC qualifica de “molt negativa” la proclama independentista “Ho tornarem a fer”, i per això, considera lògic penar per llei les convocatòries il·legals de referèndum. Precisament va ser en el mandat del socialista José Luis Rodríguez Zapatero, l’any 2005, quan es va optar per retirar aquesta tipificació de delicte de la legislació. Iceta ha defensat que llavors estava castigat amb una pena de tres a cinc anys de presó, mentre que la sedició és d’entre 10 i 15 anys i la rebel·lió, entre 15 i 25.

“Posició de fermesa” per fer tornar Puigdemont

En una passejada per Sant Adrià de Besòs, Iceta també ha defensat el compromís del candidat del PSOE a la presidència de fer tornar l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Espanya perquè rendeixi comptes davant la justícia espanyola. “És una manera de deixar clara la posició de fermesa, proporcionalitat i unitat” dels socialistes, ha argumentat, en un moment en què el PP els acusa de tebior. Iceta, però, no ha concretat com, des del govern d’Espanya, es podria forçar aquest retorn.

En ser preguntat pels periodistes sobre si Sánchez va utilitzar prou la defensa del diàleg amb Catalunya durant el debat ha dit que els debats “van com van” i que “no sempre el que vols dir és el que acabes dient, perquè la dinàmica va cap a un cantó o cap a un altre”.

[vc_row][vc_column css=”.vc_custom_1551100517095{background-color: rgba(249,87,65,0.83) !important;*background-color: rgb(249,87,65) !important;}”][vc_custom_heading text=”eleccions 10-N” font_container=”tag:h3|text_align:left” use_theme_fonts=”yes”][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]