debat eleccions 10-N

(ACN) El president del Govern espanyol en funcions i primer secretari del PSOE, Pedro Sánchez, ha promès que tornarà a tipificar com a delicte al Codi penal la convocatòria de referèndums sense competència per fer-ho, com passava abans de l’any 2005. Ho ha anunciat al debat televisiu d’aquest dilluns a la nit amb els caps de llista del PP, Cs, Unides Podem i Vox, que li han retret que vulgui recuperar una mesura derogada pel Congrés dels Diputats quan governava el socialista José Luis Rodríguez Zapatero.

Sánchez ha fet pública aquesta promesa com a part de “tres mesures” que preveu aplicar després de les eleccions espanyoles. Aquestes són una nova assignatura escolar sobre valors constitucionals i una reforma de la Llei General de la Comunicació Audiovisual perquè els ens públics s’hagin d’escollir per dues terceres parts dels parlaments davant dels quals responen, amb la qual cosa pretén acabar amb el que considera un “ús per part de l’independentisme català de TV3”.

Sánchez ha anunciat que introduirà “canvis legals” per dissoldre la Fundació Francisco Franco i que vol afegir al Codi penal l’apologia del franquisme, el feixisme i el totalitarisme.

El govern català respon

La portaveu del govern de la Generalitat, Meritxell Budó, després de la reunió del consell executiu ha dit que aquesta promesa de Pedro Sánchez “constata que organitzar un referèndum i, en concret, l’1-O, no és delicte”.