Un dels aspectes que detalla la guia és el procés legal que han de seguir les persones amb discapacitat que volen recuperar el dret a vot. La Dolors Torrents, membre de l’Observatori de Drets de Dincat, n’és una de les 95.000 persones afectades a l’estat espanyol. El jutge la va incapacitar fa 10 anys i ara està tramitant els papers per restaurar el dret a sufragi. “Personalment em sento anul·lada i és com si no tingués dret a l’opinió, quan, de fet, tinc cert criteri, un pensament, i vull tenir dret d’expressió”, afirma Torrents. Per això, des de la Dincat demanen que els jutges s’actualitzin i canviïn de mentalitat.

El text també inclou informació sobre la participació a la vida política i pública de les persones discapacitades i explica de manera clara els passos per votar, un dret fonamental recollit en la normativa internacional. A més, afegeix que les persones amb diversitat intel·lectual també tenen dret a ser proposades com a candidates, a ser escollides, poden participar en les llistes, formar part de les campanyes electorals i de les preses de decisions.

Per aquesta raó, la Dincat reclama que les campanyes i els programes polítics siguin clars i accessibles, de manera que tothom pugui entendre els conceptes que s’hi exposen fàcilment. En aquest sentit, la Convenció de l’ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat indica que “s’han de facilitar suports perquè les persones amb discapacitat puguin exercir les seves capacitats, no substituir-les”.