Contra les desigualtats i decidits a protegir els drets socials, per la democratització de les institucions i a favor de la justícia social. Amb aquests acords de mínims s'ha presentat la plataforma ciutadana 'Guanyem Barcelona' que pretén promoure el canvi a la ciutat des de l'esquerra i de la ma dels moviments socials. "Som una candidatura electoral. Volem contribuir a que sorgeixin des de baix una capacitat de transformació i de canvi" ADA COLAU portaveu Guanyem Barcelona "Creiem que respon a un sentir majoritari de la ciutadania, a una gran majoria social que està demanant que fiquem al centre la democràcia, els drets humans, la satisfacció de les necessitats bàsiques de les persones" Per fer-ho s'han proposat reunir 30.000 signatures de suport fins el mes de setembre. Esperen que durant aquest temps totes les persones i entitats que s'identifiquin amb el projecte s'afegeixin a la causa. Guanyem Barcelona no ha aclarit si es presentarà a les eleccions municipals de 2015. Una decisió que pendran a la tardor quan sàpiguen amb quins suports compten. De moment s'han desvinculat de qualsevol partit polític.El nou col·lectiu també ha parlat del dret a decidir tot i que no s'han posicionat ni a favor ni en contra de la independència de Catalunya. "Estem a favor d'aquesta consulta i de moltes altres consultes. El que em sembla malament és que el debat del dret a decidir es plantegi per tapar altres debats i que nos ens permeti decidir sobre altres aspectes. Sobre això si que no estem d'acord" En l'acte de presentació s'hi ha pogut veure representants polítics de partits com Iniciativa, la CUP o el president de la Federació d'Associacions de veïns de Barcelona, Lluís Rabell.

Es tracta d’una plataforma que busca la unitat de les forces d’esquerres amb moviments veïnals i també socials per tal d’estudiar una possible candidatura conjunta a les eleccions municipals de 2015 a la ciutat. Aquest dimecres se n’han presentat les cares visibles, la fins ara portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), Ada Colau, l’advocat Jaume Asens i el catedràtic de Ciència Política a la UAB Joan Subirats.

Guanyem Barcelona ha desgranat les seves motivacions per constituir-se en plataforma. Defensen que és necessària una regeneració democràtica a través de diverses mesures, com ara un contracte ètic entre la ciutadania i els representants polítics, que es posi fi a l’acumulació de càrrecs o establir mecanismes de control dels responsables públics. Aposten per l’elecció directa dels consellers de districte i que la ciutadania pugui ser consultada de manera vinculant en diversos temes. Guanyem Barcelona considera que moltes de les propostes que defensa han estat impulsades des de fa temps per moviments socials i que ara es tracta de tirar-les endavant amb la implicació dels sectors socials.

“No som una mera sopa de lletres”

El moviment assegura defugir “les velles lògiques de partit” i reitera que no vol ser una coalició ni una sopa de lletres. Busca construir nous espais que respectin la identitat de cadascú. Pel que fa al dret a decidir, Guanyem Barcelona avala la celebració de la consulta, tot i que no s’han volgut posicionar sobre el sentit final del vot. Han dit que a la plataforma hi convergeixen opinions plurals i diversos plantejaments, des dels federalistes fins als independentistes. Colau ha volgut deixar clar que la plataforma “no és el seu xiringuito particular”. Guanyem Barcelona buscarà ara 30.000 avals durant l’estiu i al setembre decidiran si es presenten a les eleccions municipals.

L’acte de presentació ha aixecat un gran interès i ha acabat congregant prop de 2.000 persones. La sala d’actes ha quedat desbordada i moltes persones l’han hagut de seguir des del pati de l’escola, un cobert que també ha quedat desbordat. A l’acte hi han assistit representants polítics com els regidors Ricard Gomà i Janet Sanz (ICV-EUiA), Ernest Urtasun i Joan Herrera, o David Fernàndez (CUP). També el president de la FAVB, Lluís Rabell.