Convergència i Unió està en minoria al ple municipal però, pel fet de governar, té la majoria i, per tant, el control, de les empreses municipals. Així es va pactar en l'últim mandat, quan socialistes i Iniciativa governaven en minoria. Aquell acord, però, té les hores comptades. El focus se centra en l'empresa B:SM, responsable, entre d'altres, del Zoo, el Tibidabo, l'àrea verda i blava i el Bicing. Precisament, l'acord recent per patrocinar aquest servei, que té tota l'oposició en contra, ha esgotat la paciència dels grups, que creuen que hi ha hagut opacitat. PSC, PP i Iniciativa forçaran demà el govern a canviar el Consell d'Administració de B:SM perquè tingui la mateixa representació que el ple i sigui l'oposició qui en pugui tenir el control. JAUME COLLBONI, president de la Federació de Barcelona del PSC "Aquesta decisió el que fa és preservar, justament, el control democràtic que tenen les empreses municipals i que en els darrers temps hem vist com el govern del senyor Trias en feia un mal ús." XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "A mi em sorprèn que això ho presenti precisament el PSC amb el que jo vaig fer aquest pacte, a més el vaig fer personalment, vaig convèncer els membres del meu grup que fer oposició a les empreses era un disbarat." B:SM porta també la xarxa d'aparcaments municipals, en el punt de mira també pel nou model de gestió publicoprivat que es vol aplicar en 15 pàrquings del centre. El PSC manté el rebuig frontal a aquesta operació i anirà als tribunals en breu per aturar-la. El revés de l'oposició al govern no acaba aquí. Al ple de demà, socialistes i populars reprovaran l'alcalde per com ha gestionat el conflicte de Can Vies. Avui, però, Xavier Trias ja ha dit que en aquest afer, l'executiu ha actuat bé i ha pres les decisions acurades.

L’empresa Barcelona de Serveis Municipals (B:SM) és responsable, entre d’altres, del Zoo de Barcelona, el Tibidabo, la xarxa d’aparcaments municipals, la grua, les àrees verda i blava i el Bicing. La proposició del PSC obliga el govern a retirar del consell d’administració de B:SM tres consellers vinculats a CiU, entre els quals el regidor de Mobilitat, Eduard Freixedes, i a incloure-hi quatre regidors de l’oposició (dos del PSC, un del PP i un altre d’ICV-EUiA). Amb aquesta mesura, els grups volen que CiU no tingui majoria a B:SM i la representació sigui proporcional a la del ple, amb la qual cosa l’oposició en podrà tenir el control.

El president de la Federació de Barcelona del PSC, Jaume Collboni, ha justificat el canvi a B:SM per “preservar el control democràtic de les empreses municipals” perquè considera que en els darrers tres anys “el govern de Trias n’ha fet un mal ús”. Collboni ha criticat “decisions opaques” de B:SM com ara el recent acord de patrocini del Bicing, que té tota l’oposició en contra, o la nova gestió publicoprivada de 15 aparcaments del centre. “Declarem la guerra a tenir empreses municipals com a objecte de desig d’empreses privades que volen especular”, ha sentenciat Collboni, que ha refermat la intenció del PSC de portar als tribunals la nova gestió d’aparcaments en breu per aturar-la.

L’alcalde, Xavier Trias, ha negat qualsevol preocupació per aquesta petició que li fa l’oposició, però sí que ha qualificat d'”original” que ho impulsi el PSC després d’haver acordat en el mandat anterior aquesta mesura. “Em sorprèn que ho presenti el PSC ,amb qui jo vaig fer aquest pacte, a més el vaig fer jo personalment”, ha dit Trias, que ha afegit que ell mateix va convèncer aleshores els seus regidors que “fer oposició a les empreses és un disbarat”. L’alcalde ha dit que els canvis a B:SM obligaran el govern “a fer les coses encara millor perquè els tinguem contents”.