El govern de la Generalitat ha demanat a l’executiu espanyol que s’ordeni el confinament de tots els residents a Catalunya de la mateixa manera que es va decretar per a la Conca d’Òdena. L’executiu català ha presentat una proposta d’ordre de mesures per frenar els contagis de coronavirus a Catalunya i demana al govern de Pedro Sánchez que l’aprovi per extremar les mesures adoptades.

En el text, el govern proposa limitar la lliure circulació de persones i ordenar-ne el confinament a les seves llars, a més de prohibir els desplaçaments a peu o en transport públic o privat. La ciutadania només es podria fer desplaçaments necessaris, per comprar aliments, begudes o productes farmacèutics de primera necessitat. També prohibeix els desplaçaments de forma individualitzada, excepte amb menors.

L’odre només permet a les persones amb llocs de feina essencials desplaçar-se per anar al lloc de treball

i tornar el domicili, com és el cas del personal d’emergències, cossos seguretat, del sector de l’electricitat o els carburants, per exemple. I es permeten els desplaçaments que garanteixen el funcionament de la distribució i producció de béns bàsics, ja sigui en magatzems o establiments productors.

“Molt ràpid per prendre competències i molt lent per lluitar contra el coronavirus”

El text és una resolució que ha aprovat el Procicat aquest dilluns, a proposta del Consell Assessor, segons ha explicat el conseller d’Interior, Miquel Buch. S’ha dirigit al Govern espanyol per retreure-li que “no és l’hora de proclames patriòtiques” i que autoritzi les mesures proposades. En la mateixa línia, la portaveu del govern, Meritxell Budó, ha acusat el president del Govern, Pedro Sánchez, de ser “molt ràpid per prendre competències i molt lent per lluitar contra el coronavirus”.

Unes mesures que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès que són “molt dures” però que són necessàries per frenar els contagis de la covid-19. Vergés ha recordat que els cossos d’emergència i els serveis essencials dels ajuntaments treballaran “perquè podem quedar-nos a casa amb normalitat. Si ho hem sabut fer a Igualada ho podrem fer a tot el país”, ha conclòs.