L’expansió del coronavirus pot significar un daltabaix econòmic per als clubs de la Lliga de futbol professional. Encara han de disputar-se 11 jornades de Primera Divisió, un 25 per cent del campionat, i en cas que no pugui acabar-se per una eventual suspensió del campionat, significaría una pèrdua de 494 milions d’euros per als 20 equips que participen en el torneig.
Javier Tebas, el president de la Lliga, ho ha explicat en unes declaracions a la Cadena COPE. El mandatari de la patronal del futbol diu que està estudiant de totes les maneres possibles com solucionar la situació caòtica i que “està convençut que acabaran la temporada“.

Pèrdues milionàries per al Barça i l’Espanyol

La temporada passada el Barça va guanyar 166,5 milions d’euros i l’Espanyol 58,3 milions en concepte de drets de televisió. Si prenem com a referència aquestes xifres (la Lliga publica els ingressos un cop finalitzat el campionat anterior), ara el FC Barcelona deixaria d’ingressar 41,6 milions d’euros i el RCD Espanyol, 14,5 milions. En total, 56,1 milions, el 25 per cent d’ingrés previst que no tindrien i que perjudicaria la tresoreria i els balanços dels dos clubs de la ciutat.

Com reparteixen el diner?

Els 20 clubs de Primera Divisió la temporada passada disposaven de 1.420 milions d’euros per drets audiovisuals. La distribució va fer-se segons tres paràmetres:
1- El 50 % (710 milions), repartiment a parts iguals entre tots els clubs,  35,5 milions d’euros cadascun.
2- 25 % segons els resultats esportius. Els 355 milions totals distribuits entre els clubs en funció de la classificació de l’equip en les darreres quatre Lligues.
3- 25 %, els darrers 355 milions, depenen de l’anomenda implantació social de cada club. Aquí es consideren els socis de cada entitat, la recaptació en taquilla de les quatre darrers anys i la suma de les audiències televisives de cada equip.
Javier Tebas, president de la Liga, parla d’un perjudici econòmic a gran escala perquè els organitzadors del campionat tenen signats 100 contractes audiovisuals arreu del món i si no es retransmeten els partits no es cobren. La temporada 2017-2018 la Lliga va tenir 2,7 bilions d’espectadors en els cinc continents que ara quedarien orfes en el moment decisiu de la temporada.