L'objectiu de la iniciativa per la reforma horària és avançar el rellotge i equiparar-nos amb la resta d'Europa. En l'àmbit domèstic, això vol dir, per exemple, dinar a la una i sopar a les vuit. Canvis que implicarien que els horaris laborals fossin més intensius. Això suposa, per tant, modificar la legislació. Avui el govern català s'ha compromès a presentar una proposta de pacte a les formacions polítiques abans de l'estiu. FRANCESC HOMS, conseller de la Presidència: "Aquí dinem i sopem d'una manera diferent del que haviem fet tota la vida, segurament és per pensar-s'ho. Hauriem de passar de l'horari franquista irracional, a un horari democràtic racional". La plataforma defensa que treballar més o passar més hores a la feina no significa un augment de la rendibilitat. A més, asseguren que la racionalització dels horaris suposaria guanys en molts àmbits. Milloraria la conciliació familiar i la salut, perquè implicaria dormir una hora més. L'objectiu és que els canvis horaris siguin una realitat a partir de 2017.

El conseller Homs s’ha compromès a deixar llest, abans de les eleccions del proper setembre, un pacte amb les bases per impulsar una llei d’horaris laborals. Els experts proposen que es canviïn els hàbits domèstics i es dini a la una i se sopi a les vuit del vespre. Per fer possible aquestes noves rutines cal un canvi en la legislació dels horaris laborals que implicaria més jornades intensives per als treballadors en detriment de les jornades partides. Això, segons la plataforma per la reforma horària que ha impulsat la iniciativa, “humanitzaria” els horaris actuals i serviria per millorar la conciliació laboral i familiar. L’anunci d’Homs s’ha fet aquest dimecres en la presentació de l’anuari 2014 de la reforma horària, en un acte a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona. Segons el conseller, s’impulsarà una proposta de bases per promoure acords sectorials i convenis laborals, i també mesures concretes per activar decisions a curt termini.

A favor d’un “canvi rotund”

Homs s’ha mostrat partidari d’un canvi “rotund” dels horaris de feina -tal com proposa l’anuari que s’ha presentat- en què es demana avançar dues hores l’hora de dinar i de sopar. “Aquí dinem i sopem d’una manera diferent del que havíem fet tota la vida, segurament és per pensar-s’ho”, ha dit Homs. Amb tot, es volen equiparar els horaris laborals amb els de la resta d’Europa i del món. El document recull que els horaris partits en què s’allarga l’horari laboral fins a les 20 h generen més estrès i menys productivitat. L’objectiu de la proposta és que els canvis horaris puguin ser una realitat a partir de 2017.