Tot un cop d'efecte en plena precampanya. Jaume Collboni ha fitxat Joaquim Mestre, fins ara número 2 d'Iniciativa a l'Ajuntament, per als primers llocs de la llista del PSC com a independent. L'encara regidor s'ha donat de baixa avui mateix d'Iniciativa després de més de 30 anys de militància i 8 de regidor, quatre al govern de Jordi Hereu. Una decisió que no ha estat fàcil, ha assegurat Mestre, però que ha pres perquè veu en el PSC l'únic partit que revalora els 32 anys de governs d'esquerres a la ciutat. Mestre, que ha estat exclòs de la llista de Barcelona en Comú, ha dit sense citar la candidatura d'Ada Colau, que cal evitar les aventures. JOAQUIM MESTRE, membre de la candidatura del PSC "El projecte que encapçala Jaume Collboni és un tren que sé d'on surt, sé com és i sé on va. I la veritat és que hi ha altres trens que se sap d'on surten, pots saber més o menys com són, però que no se sap a on van. I quan jo dic que en aquest moment els ciutadans no es poden permetre aventures és precisament això, no es pot permetre l'aventura de pujar a trens, o apostar per trens, que no se sap molt bé on van." Collboni ha destacat la feina de Joaquim Mestre a l'Ajuntament en una trajectòria, ha dit, solvent i irreprotxable. L'alcaldable socialista n'ha destacat també que hagi estat regidor al govern, un valor que, ha dit, altres partits, en al·lusió a Colau, no fan. JAUME COLLBONI, alcaldable del PSC "No he entès i no entenc com persones de la vàlua de Joaquim Mestre són excloses d'una candidatura senzillament perquè algú ha decidit posar el comptador a zero de la història de la ciutat. Jo crec que algú que vol liderar i governar aquesta ciutat ha d'envoltar-se dels millors." Collboni ha negat que el fitxatge enterboleixi les relacions amb Ada Colau, a qui ha recomanat calma i comprensió. Mestre no vol deixar l'acta de regidor i seguirà encara a l'Ajuntament com a regidor no adscrit en el tram final de mandat. ... RICARD GOMÀ, president del Grup Municipal d'ICV-EUi "Una decisió de profunda incoherència política davant la coherència del que significa reivindicar un llegat i posar-lo al servei de Barcelona en Comú. Per tant estem davant d'una pràctica de vella política i de transfuguisme que com us deia, nosaltres avui lamentem profundament." LAIA ORTIZ, número tres a les llistes de Barcelona en Comú "Aquesta manera de fer del Quim Mestre amb la seva decisió representa els costats més foscos i lletjos de la política que no ens agraden i que cal deixar enrere."

Joaquim Mestre ha deixat aquest dimarts la militància d’ICV, en una decisió que ha qualificat de “meditada”. Considera que l’actuació ha estat “honesta i lleial” amb el seu antic partit polític al qual guarda “respecte i confiança”. Mestre ha assegurat que “qualsevol formació que vulgui encarar el present i el futur ha de saber que durant 32 anys va manar l’esquerra plural i això va significar un període de progrés i avenç”. Mestre, que ha comparegut al costat de Jaume Collboni, ha dit que “en cap moment no ha pensat de formar part de la militància del PSC”, perquè s’ha presentat al costat de l’equip dels socialistes com a “membre independent”. Mestre ha assegurat que dóna suport a un model de ciutat que lidera Collboni perquè és “un veritable programa per a Barcelona”. Sobre la suma d’ICV a la plataforma Barcelona en Comú, liderada per Ada Colau, també s’hi ha referit: “La ciutat no es pot permetre l’aventura d’apostar per trens que no se sap ben bé cap a on van”.

ICV-EUiA lamenta la decisió de Mestre

El Grup Municipal d’ICV a Barcelona ha emès un comunicat en què explica que “només haver estat exclòs de la llista electoral pot explicar la decisió anunciada”. Segons ICV, el regidor havia “expressat públicament i en els òrgans de decisió del partit el suport explícit a l’estratègia de confluència acordada en la darrera assemblea”, referint-se a la unió d’ICV a Barcelona en Comú. Segons el partit, en cas que Mestre no presenti la dimissió immediata i el retorn de l’acta “estarem en un cas de transfuguisme, una pràctica poc honesta”. ICV ja ha eliminat el perfil de Mestre de la seva pàgina web.

Mestre, que va néixer a Terrassa i és veí de Barcelona des de l’any 1984, té una llarga carrera política. L’any 76 va ingressar a la Joventut Comunista de Catalunya i va arribar a la secretaria general. Va ser secretari nacional d’Organització d’ICV durant el 1990 i el 2000, i fins ara formava part de les direccions nacionals i locals del partit. Com a regidor de Drets Civils en el mandat de 2007 a 2011 va impulsar el Pla municipal per al col·lectiu LGTB, la Carta de Ciutadania i la creació de l’Observatori de Drets Humans, entre d’altres.