Primer creuer arriba port de Barcelona després pandèmia

La Generalitat de Catalunya deixa en mans del Port de Barcelona resoldre el debat dels creuers, activitat que l’Ajuntament de Barcelona insisteix a limitar a les portes de la temporada alta. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha enviat una carta a la tinenta d’alcaldia Janet Sanz en què diu que el Port ja està fent actuacions per “incrementar la sostenibilitat dels creuers que hi atraquen”.

Vilagrà també apunta que l’Autoritat Portuària té previst reunir el 19 d’abril el Consell per a la Sostenibilitat dels Creuers, un espai de trobada per coordinar iniciatives que ajudin a reduir les externalitats negatives dels creuers, tal com va defensar el president del Port. Amb aquesta resposta, la consellera posposa “de facto” una reunió de la taula de creuers entre administracions com li va reclamar també per carta Janet Sanz el mes passat.

Janet Sanz: “Això no ens serveix”

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha dit que la resposta de Vilagrà “no ens serveix” perquè el consell que reunirà el Port de Barcelona és “un espai tècnic”. Sanz ha acusat la Generalitat de “tirar pilotes fora” fiant-ho tot al Port, i ha exigit que el govern català posi un límit als creuers perquè és qui en té la competència: “Que digui al Port què ha de fer per limitar la presència desproporcionada de creueristes que assumeix la nostra ciutat”.

Ajuntament i Generalitat van acordar el juny de l’any passat crear una taula d’estudi per regular l’activitat dels creuers a Barcelona. La primera sessió es va fer el 18 de juliol, amb presència també del Port i de l’Estat, i va servir per evidenciar posicions divergents entre el consistori i l’Autoritat Portuària. Des d’aleshores, no s’ha tornat a reunir. El president del Port, Lluís Salvadó, va rebutjar posar límits als creuers en una entrevista a betevé.