comissio mixta ajuntament generalitat

La Comissió Mixta entre l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya ha acordat crear una taula de treball conjunta per estudiar “solucions per reduir l’impacte i la massificació” dels creuers que arriben a la ciutat. Segons han explicat després de la trobada l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, a la taula de treball també es convidarà el Port de Barcelona i representants de l’Estat, a banda d’experts i altres ciutats amb activitat de creuers.

L’acord per constituir la taula sobre creuers arriba una setmana després que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, enviés una carta al govern català demanant, precisament, establir un marc de treball per analitzar com es pot controlar i limitar l’arribada de creueristes a la ciutat. “És bo que, potser, s’hagin d’establir alguns límits, no es pot créixer il·limitadament”, ha dit Colau en sortir de la Comissió Mixta. En aquest sentit, ha assegurat que l’objectiu de la taula serà “estudiar com regular l’activitat creuerística”.

No pot haver-hi un creixement il·limitat perquè la ciutat és finita, sobretot ho saben els veïns de Ciutat Vella
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

Ara bé, malgrat la petició de Colau, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà no ha revelat si el govern català comparteix la voluntat de limitar l’arribada de creueristes a Barcelona.

El que farem és treballar-ho a la taula. No es tracta ni del ‘no’ a tot, ni del creixement insostenible
Laura Vilagrà, consellera de Presidència

Per ara, la constitució de la taula de treball sobre creuers no té data. Vilagrà ha dit que se celebrarà al més aviat possible perquè és una qüestió important per a la ciutat”, i ha afegit que de la taula en sortiran “els mecanismes més adequats per al bé comú”.

La Generalitat ultima un impost als creuers

Unes hores abans de la Comissió Mixta, Colau ja ha rebut resposta de la Generalitat a la carta que va enviar. En concret, de la consellera de d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, que ha respost amb una missiva en què recorda a l’alcaldessa que el govern d’ERC i Junts ja està treballant per enllestir un impost que gravi les emissions contaminants dels creuers i els vaixells grans que atraquen al Port de Barcelona. betevé ha pogut saber que l’impost serà per trams, en funció de la contaminació que emeti cada vaixell.

Colau demana una reunió a Aragonès per l’habitatge

La d’aquest dijous, 2 de juny del 2022, ha estat la segona Comissió Mixta des de la pandèmia. Per tant, també ha sigut la segona del govern de Pere Aragonès a la Generalitat i, probablement, l’última del segon mandat d’Ada Colau (queda menys d’un any per a les eleccions municipals). I, a banda dels creuers, al damunt de la taula de la comissió també hi ha hagut altres qüestions; algunes d’històriques, com l’habitatge.

En aquest sentit, Ada Colau ha demanat reunir-se amb el president català, Pere Aragonès, després de sentenciar que l’habitatge “és un tema sense resoldre”, en relació a la implicació de la Generalitat. “L’estat d’abandonament del govern no es pot allargar ni un dia més”, ha dit l’alcaldessa. Per la seva banda, Laura Vilagrà ha assegurat que “la Generalitat hi ha posat molts més recursos” i ha avisat que “no tot ha de passar per construir habitatge nou”, tal com reclama Colau.

També s’ha parlat sobre altres temes d’actualitat. La setmana passada, el Ple de l’Ajuntament de Barcelona va acordar gairebé per unanimitat (només Junts es va abstenir, la resta de grups hi van votar a favor) demanar a la Generalitat que prohibeixi els bicitaxis. Segons ha explicat el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, el govern català ha acceptat crear una comissió per estudiar-ho. També ha assegurat que l’Ajuntament endurirà l’actuació contra els bicitaxis aquest estiu:

Estem preparant un decret més restrictiu per a aquest estiu i intensificarem la pressió policial
Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde