creuer Costa Cruceros
Foto: Costa Cruceros

Barcelona ha fet la primera passa per intentar restringir l’arribada de creuers a la ciutat. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presidit la primera reunió de la taula d’estudi per regular els creuers i l’impacte turístic ambiental que tenen. Una trobada a la qual també hi han assistit la Generalitat i el govern de l’Estat, a banda del Port de Barcelona, i on l’Ajuntament de Barcelona ha proposat limitar l’arribada de creuers a Barcelona a un màxim de tres cada dia, i posar un topall de 200.000 creueristes al mes (en temporada alta).

Per part de l’Ajuntament han assistit a la trobada els màxims representants del govern en aquesta matèria. Així, a banda de Colau, també seuran a la taula la tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz; el regidor d’Emergència Climàtica, Eloi Badia, i el regidor de Turisme, Xavier Marcé. La Generalitat ha estat representada pel secretari de Governs Locals, David Rodríguez, i el secretari de Territori i Mobilitat, Isidre Gavin, i de l’Estat hi ha assistit Benito Núñez, director general de la Marina Mercant. A banda, també hi ha hagut el president del Port de Barcelona, Damià Calvet.

Una limitació de creuers similar a les Balears

El 20 de maig Ada Colau va proposar obertament la necessitat de limitar el nombre de creuers que arriben a Barcelona, i va posar d’exemple la regulació que s’ha fet a les Balears, on només es permet l’arribada de tres creuers al dia al port de Palma. Només quatre dies més tard, la proposta es va formalitzar en una carta dirigida a la Generalitat, l’Estat i el Port en què els demanava crear una taula de treball per acordar aquesta limitació. Finalment, el 2 de juny, a la darrera Comissió Mixta entre l’Ajuntament i la Generalitat, es va acordar crear aquesta taula de treball que aquest dilluns es posa en marxa.

L’Ajuntament assegura que la situació “és insostenible”

Des del govern municipal consideren que cal un “gran pacte” que permeti fixar un “límit raonable” a l’arribada de creuers al port. Hi ha preocupació per l’increment del turisme de creuers a Barcelona i asseguren que la situació és “insostenible” perquè genera massificació turística, sobretot al centre, i un “fort impacte en el medi ambient i la salut de la ciutadania”.

Fins ara, la Generalitat no s’ha manifestat sobre si comparteix aquesta necessitat de limitar l’arribada de creueristes. “El que farem és treballar-ho a la taula”, va dir la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, durant la Comissió Mixta. Qui sí que defensa obertament el nombre actual de creuers és el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, per “l’indiscutible benefici econòmic que generen”.