El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha situat l’aeroport del Prat com una de les infraestructures més estratègiques de Catalunya i vol posar fil a l’agulla per desencallar-ne l’ampliació. Per això ha anunciat que convocarà una taula de treball institucional amb totes les parts implicades en el debat: la mateixa Generalitat, les ajuntaments de Barcelona i el Prat de Llobregat, l’Estat espanyol o Aena, així com també les administracions locals dels altres aeroports catalans com són el de Reus i Girona. Segons Aragonès, la taula també estarà “permanentment en contacte” amb les organitzacions socials i econòmiques catalanes, així com moviments veïnals, ecologistes. I, tant com es pugui, amb les institucions europees, que seran determinants, tenint en compte la protecció del delta.

“Volem generar un consens, un acord transversal”, ha dit Pere Aragonès. I en ser preguntat per si creu que hi ha més pros o contres en el projecte d’amplicació del Prat, ha dit que “no és una qüestió fàcil. És complex“. I apunta que no només s’ha de fer l’aeroport competitiu, sinó que també s’ha de garantir la conservació de la biodiversitat. Ha evitat, de fet, situar-se a favor o en contra del projecte, perquè “tot depèn de les condicions en què es farà l’ampliació”.

Barcelona, contrària, amb el govern dividit

Aquesta declaració d’intencions arriba dies després que l’Ajuntament de Barcelona es mostrés contrari a aquesta ampliació que planteja Aena. Barcelona hi va dir “no” en una comissió d’Urbanisme en què els dos socis de govern, BComú i el PSC, van votar diferent: els comuns, en contra, i els socialistes, a favor d’ampliar l’aeroport.

Això, mentre diverses entitats econòmiques catalanes han fet públic un manifest en defensa de la iniciativa, que preveu un perllongament de 500 metres de la tercera pista i que es construeixi una terminal satèl·lit. Els agents reclamaven, de fet, un acord entre Aena, la Generalitat, l’AMB i els ajuntaments de Barcelona i dels municipis propers a l’aeroport que enviés un missatge a les institucions europees.

Precisament aquest dimecres l’Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat ha anunciat que el 15 de juny reobrirà la Terminal 2 per reprendre-hi les operacions.