El president d’Aena, Maurici Lucena, espera que “pel bé de Catalunya ” les institucions es pronunciïn a favor de l‘ampliació de l’aeroport de Barcelona-el Prat. En aquest sentit, ha celebrat la declaració de Foment d’aquest dijous que reclama un “gran pacte institucional” per donar-hi suport. “Demostra coratge”, assegura. En una entrevista a TV3, el responsable d’Aena considera que les institucions es pronuncien contra aquesta ampliació i “estaran furtant una reivindicació històrica” perquè Barcelona tingui un “hub” internacional.

Lucena ha alertat que la decisió s’ha de prendre aquest estiu, perquè el període nou d’inversions d’Aena comença el 2022, i es planifica cada cinc anys. Creu que la crisi generada per la pandèmia no ha de fer replantejar l’ampliació i es mostra convençut que el tràfic aeri “no només recuperarà els nivells del 2019, sinó que seguirà creixent”. En aquest sentit, no veu que els aeroports de Reus i de Girona puguin ser una alternativa. “Donen atenció a dues àrees turístiques de primer nivell, però no ho hem de confondre amb la creació d’un ‘hub’ internacional”.

“L’espai protegit del Delta augmentarà un 25 %”

Sobre l’impacte que pot tenir l’ampliació de l’aeroport a la zona protegida del Delta del Llobregat, Lucena assegura que l’espai protegit s’ampliarà un 25 %. “Per cada hectàrea afectada en farem 10 de noves”, assegura, i posa d’exemple que es replicaran llacunes per “compensar mediambientalment”. També argumenta que el projecte permetrà garantir una continuïtat orogràfica del delta que “fins ara no existeix” i que serà “molt millor per les aus i les espècies protegides”.

Les institucions, dividides

Actualment, dins del govern de la Generalitat en funcions hi ha diversitat d’opinions sobre l’ampliació. Així, mentre el conseller d’Empresa, Ramon Tremosa, és partidari de l’ampliació, el titular de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, la qüestiona més per l’alt cost mediambiental que pot suposar. Pel que fa a l’Ajuntament, el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, s’hi mostra favorable però “amb exigències”, tant mediambientals com pels municipis de l’entorn.