vot urna eleccions catalunya

La Generalitat ha aprovat el manual de les mesures de prevenció sanitàries destinades als membres de les meses electorals dels comicis catalans del 14 de febrer. Es tracta d’una guia d’instruccions, adaptada al context de la pandèmia de la covid-19, que s’haurà d’aplicar a tots els centres de votació.

La guia serveix perquè els presidents i vocals de les meses sàpiguen com funciona tot el procediment electoral. Recull detalls sobre com s’han de constituir les meses, com ha d’anar la votació i com es farà l’escrutini tenint en compte les mesures de seguretat per evitar contagis.

Material de protecció i taules a dos metres

Als membres de les meses electorals se’ls facilitaran quatre mascaretes per utilitzar al llarg del dia, així com una pantalla facial, una mascareta FFP2 i uns guants d’un sol ús (per al recompte de vots). També disposaran de gel hidroalcohòlic i s’asseuran entre ells a una distància mínima d’1,5 metres.

. Constitució de les taules. Les taules s’hauran de situar a una distància mínima de dos metres entre si i posar elements per impedir que ningú hi circuli.

. Votació. Durant tot el procés, es potenciarà que els membres de les meses toquin el mínim possible la documentació. En el moment de la votació, els electors hauran d’exhibir el DNI perquè els membres de la mesa el vegin sense necessitat de tocar-lo. Tampoc no tocaran cap sobre de votació, tot i que sí que seran els encarregats de retirar el paper que tapa l’urna.

Escrutini amb FFP2 i guants

. Recompte de vots. En el moment de l’escrutini, els membres de les meses hauran d’utilitzar la mascareta FFP2 i guants d’un sol ús (que es trauran així que acabi el recompte). A més, hauran de mantenir la distància de seguretat.

D’altra banda, s’haurà de garantir que en la sala on es fa el recompte hi ha un aforament equivalent a 2,5 m² per persona i es manté la distància mínima d’un metre.

. Lliurament de documentació. Pel que fa al lliurament de la documentació, els membres de les meses hauran de fer una higiene de mans abans de manipular els sobres per a la recollida de les actes i sempre abans i després de fer-ne l’entrega.

Límit per decidir si hi ha eleccions: 15 i 29 de gener

El govern s’ha fixat el 15 i 29 de gener com les dates clau per decidir si es manté el calendari de les eleccions o s’ajornen els comicis.