Reprovació fallida. El Ple de l’Ajuntament de Barcelona ha rebutjat la proposta d’ERC per censurar la sortida del govern del socialista Jaume Collboni i les divisions entre els comuns i el PSC. El vot de qualitat de l’alcaldessa, Ada Colau, ha decantat cap al no una votació que havia quedat empatada amb 18 vots favorables (ERC, Junts i Cs), 18 en contra (BComú i PSC) i cinc abstencions (PP, Valents i la regidora no adscrita).

En el recompte de la votació, Colau ha admès que si la proposta hagués fet referència només a la “frivolitat” de la renúncia de Collboni hi hauria votat a favor, però com que el text incloïa retrets al govern municipal, ha optat pel no. El debat s’ha girat en contra del líder d’ERC, Ernest Maragall, que ha rebut les crítiques de la resta de grups per plantejar aquesta reprovació i alhora haver facilitat l’aprovació dels quatre pressupostos del mandat.

Maragall: “Em confesso culpable”

El republicà Ernest Maragall ha tancat el debat amb l’expressió “Em confesso culpable” i ho ha atribuït a mesures que ERC ha promogut durant aquest mandat, com ara trencar el sostre de despesa per permetre incrementar el pressupost municipal i la creació del recàrrec a l’impost turístic. “Em confesso culpable, la ciutat té més recursos”, ha sentenciat Maragall, que ha recriminat als grups fixar-se en els desacords a la Generalitat: “Jo parlo de ciutat”.

Les crítiques més severes a Maragall han arribat dels dos socis de govern. “Si hi ha hagut un govern estable és el de Barcelona”, ha etzibat Laia Bonet (PSC) al líder d’ERC, a qui ha situat com a “primer damnificat” per l’aparició de Xavier Trias a la cursa electoral. Des de BComú, Jordi Martí Grau ha recriminat a Maragall que “no és creïble” que després de ser “el soci principal” del govern ara el vulgui reprovar.

Tot i el vot favorable de Junts, Neus Munté ha qualificat d’electoralista la iniciativa d’ERC, però ha carregat també contra el govern municipal perquè “no funciona”. Paco Sierra (Cs) ha retret a Maragall el suport “a totes les polítiques de Colau”, una crítica que també han fet Josep Bou (PP) i Eva Parera (Valents), que tot i criticar la sortida del govern de Jaume Collboni han dit que no calia també reprovar-lo.

En la mateixa sessió s’ha aprovat amb el suport de tota l’oposició una proposta del PP per “valorar negativament” les polítiques del govern en aquest mandat.