ple febrer 2023

L’Ajuntament de Barcelona ha celebrat aquest divendres el ple ordinari del mes de febrer, en què s’ha fet el debat anual sobre l’estat de la ciutat. Quan falten tres mesos per a les eleccions municipals 2023, el debat ha servit per fer balanç del mandat i que tant els partits de govern com els de l’oposició han pres posicions de cara a la cursa a l’alcaldia. De fet, en la mateixa sessió, fins a tres grups han presentat reprovacions a l’acció de govern.

El ple ha reprovat Colau per la seguretat a la ciutat. Ha estat una proposta de Junts que ha prosperat amb el vot favorable de tota l’oposició i que ha provocat l’esclat d’Albert Batlle, en què ha assegurat que “Barcelona no és el Bronx”. D’altra banda, el plenari ha rebutjat la proposta d’ERC per censurar la sortida del govern del socialista Jaume Collboni i les divisions entre els comuns i el PSC amb el vot de qualitat d’Ada Colau, que ha decantat cap al no una votació que havia quedat empatada.

El ple també ha reclamat per majoria a l’alcaldessa, Ada Colau, revocar la suspensió de relacions amb Israel i restablir l’agermanament amb Tel-Aviv

17:46
   

Prospera la petició per demanar recuperar les relacions amb Israel i l’agermanament amb Tel-Aviv i Gaza 

El Plenari ha acordat per majoria que, de manera urgent i immediata, el govern municipal restableixi les relacions amb l’Estat d’Israel i l’agermanament amb les ciutats de Tel-Aviv i Gaza. Ha prosperat amb els vots favorables del PSC, Junts, Ciutadans, el PP, Valents i la regidora no adscrita.  

  • BComú ❌EN CONTRA 
  • PSC: ✅A FAVOR Laia Bonet: “Barcelona no trenca, Barcelona suma. Ens correspon a tota la resta comprometre’ns a aixecar aquesta suspensió decretada per l’alcaldia”. 
  • ERC: ❌EN CONTRA Rosa Suriñach: “És el moment d’actuar. La situació és complicada però hi votem en contra”. 
  • JUNTS: ✅A FAVOR Jordi Martí Galbis: “No està justificat que l’alcaldessa de Barcelona de manera unilateral i només amb 10 vots de 41 estigui legitimada a tirar endavant un decret que trenqui un agermanament”. 
  • Cs: ✅A FAVOR Noemí Martín: “És un autèntic despropòsit que vostè, Colau, es cregui que Barcelona és vostè mateixa. No representen tots els barcelonins”. 
  • PP: ✅A FAVOR Josep Bou: “Es torna a repetir un patró d’actuació autoritària que hem denunciat al llarg del mandat molt greu”. 
  • Valents i regidora no adscrita: ✅A FAVOR: Eva Parera: “Senyora Colau, en la meva qualitat d’advocada, vostè, firmant aquest decret d’alcaldia, ha firmat un document que és la base per a una demanda per delicte d’odi. Pot pensar que estic exagerant. Veurem com això acabarà passant”. 
17:12
   

Fi del ple ordinari 

Després de set hores, s’ha donat per finalitzada la sessió plenària ordinària corresponent al mes de febrer. A petició de Junts, Ciutadans, el PP, Valents i la regidora no adscrita, Marilén Barceló, se n’ha iniciat un d’extraordinari amb el trencament de les relacions amb Israel en el focus del debat. 

16:50
   

Colau es compromet a dedicar un carrer a Muriel Casals 

Esquerra ha demanat, en el torn de precs i preguntes, que el govern municipal elevi a la Ponència de Nomenclàtor la proposta de donar el nom de Muriel Casals i Couturier a algun carrer o plaça de Barcelona. Aquesta no és una proposta nova, Junts (aleshores JxC) ho va demanar en un plenari el 2019.

Colau s’hi ha mostrat favorable i ha assegurat que hi ha un “consens amplíssim” perquè la que va ser presidenta d’Òmnium Cultural i diputada del Parlament formi part del nomenclàtor de la ciutat: “S’està treballant i parlem amb la família i amb Òmnium per veure emplaçaments possibles”. L’alcaldessa ha assegurat “tenir el compromís ferm” de fer-ho realitat. 

16:36
   

Rebutjada la proposta perquè l’Ajuntament cobreixi el cost de les places a escoles concertades 

Valents ha presentat una proposta perquè l’Ajuntament de Barcelona cobreixi el cost de les places a escoles concertades “que el Govern no està finançant”. No ha prosperat, perquè només hi ha votat a favor Valents. 

  • BComú i PSC: ❌EN CONTRA Pau Gonzàlez: “Estem molt enrere respecte del país. Hem de garantir que aquelles famílies que volen a anar a la pública ho poden fer i això no a tots els barris de la ciutat passa”. 
  • ERC:  ❌EN CONTRA Gemma Sendra: “És la proposta més antidemocràtica i anticonstitucional que he sentit mai i una aberració” .
  • JUNTS:  ❌EN CONTRA Neus Munté: “Obvia el règim competencial. És el departament d’Ensenyament qui ha de subscriure el consens”. 
  • Cs: ⬛ABSTENCIÓ Julia Barea: “La Generalitat no està finançant com hauria de finançar. Que faci un esforç no és una petició, és la seva obligació”.
  • PP: ⬛ABSTENCIÓ Josep Bou “Si els pares volen que hi hagi una assignatura de religió, per què no? Si la pública no ho dona… Si realment fos de qualitat, per què s’ha de pagar més?”. 
  • Valents i regidora no adscrita: ✅A FAVOR Eva Parera: “És molt gran el silenci d’aquest ajuntament davant el patiment de la concertada. ni una paraula de suport”.
16:08
   

Prospera la reprovació de les polítiques del govern municipal aquest mandat

El PP, amb una proposició, ha demanat valorar negativament les polítiques desenvolupades pel govern municipal en l’actual mandat (2019-2023). La proposició ha tirat endavant amb el suport de tots els grups, excepte BComú i PSC. 

  • BComú i PSC: ❌EN CONTRA Jordi Martí Grau: “No hi ha cosa pitjor que passar-se a l’adversari perquè despista tothom i vostès [ERC] avui han fet això”.
  • ERC: ✅A FAVOR Jordi Castellana: El govern no ha funcionat. Les polítiques per reduir les desigualtats no han funcionat. No podem tenir una ciutat tancada en sí mateixa”.
  • JUNTS: ✅A FAVOR Joan Rodríguez: Governen amb una opacitat que no havíem vist mai en aquest Ajuntament. Cap dels que som aquí havíem hagut de recórrer tant a la llei de transparència”.
  • Cs: ✅A FAVOR Julia Barea: Es reuneixen amb aquelles entitats que són més afins. Baixin als carrers i sentiran discrepàncies entre vostès i la ciutadania que diuen representar”. 
  • PP: ✅A FAVOR Josep Bou “El que s’ha de fer és arremangar-se i estar pels barcelonins i no començar a aplicar ideologies d’un partit o de l’altre”. 
  • Valents i regidora no adscrita: ✅A FAVOR Óscar Benítez: Si el seu pla de govern era la misèria, l’ofegament del comerç i la iniciativa privada, els posaríem un 10.
15:30
   

No prospera la proposició per posar fi al 30 % d’habitatge reservat en noves promocions  

Ciutadans ha demanat revertir la MPGM que obliga a reservar el 30 % d’habitatge de les noves promocions en un proposició, però ha tingut el vot contrari del govern i ERC i no ha prosperat.  

  • BComú i PSC: ❌EN CONTRA Janet Sanz: “No volen garantir el dret a l’habitatge, volen que se segueixi fent habitatge de luxe sense límit per especular, i el que fem nosaltres és planificar-lo i posar normes”. 
  • ERC: ❌EN CONTRA Eva Baró: “No estem per retirar aquesta mesura, estem per millorar-la i per consensuar-la amb els sectors afectats amb responsabilitat publicoprivada”. 
  • Junts: ✅A FAVOR Jordi Martí i Galbis: “Ha estat un fracàs en tota regla. El 30 % era una bona mesura però mal implementada”.  
  • Cs: ✅A FAVOR Paco Sierra: “El que han fet és paralitzar la construcció d’habitatge a Barcelona i no s’han aconseguit els pisos que s’esperaven”. 
  • PP: ✅Josep Bou “Ha estat un fracàs, el que s’ha de fer és habitatge de lloguer social”. 
  • Valents i regidora no adscrita: ✅A FAVOR Óscar Benítez: “Ha estat un fracàs i l’oferta d’habitatge no ha parat de baixar i allunya la inversió”. 
15:06
   

S’aprova la reprovació de Junts al govern municipal

El ple ha aprovat la segona reprovació al govern de comuns i socialistes, aquesta per la gestió municipal en l’àmbit de la seguretat a la ciutat. Es tracta de la proposició presentada pel Grup Municipal de Junts per criticar les dades, la percepció i la “inhibició” de l’alcaldessa de les seves responsabilitats en seguretat.  

  • BComú i PSC: ❌EN CONTRA Albert Batlle: “No comparteixo en absolut la visió apocalíptica que aquí s’ha donat”.
  • ERC: ✅A FAVOR Jordi Coronas: “Els baròmetres ens diuen que un dels principals problemes és la seguretat. Es constata el fracàs en les polítiques de seguretat. Ho diu la ciutadania”.
  • Junts: ✅A FAVOR Jordi Martí i Galbis: “Hi ha un fracàs en les polítiques de seguretat públiques a Barcelona i, sobretot, la principal responsabilitat és de l’alcaldessa”.  
  • Cs: ✅A FAVOR Paco Sierra: “Es constata des de l’oposició que la seguretat a Barcelona és un fracàs”.
  • PP: ✅Josep Bou “Tenim por que ens atraquin o robin les botigues. Aquí l’única solució és activar tota la moral de la gent i donar tot el suport a Albert Batlle”. 
  • Valents i regidora no adsdcrita: ✅A FAVOR Eva Parera: “Pràcticament tothom ha patit un robatori o intent. La realitat és aquest patiment directe de la delinqüència en la vida quotidiana” 
14:44
   

Es demana revocar la suspensió de l’agermanament amb Tel-Aviv 

La proposició del PSC al ple de febrer que ha plantejat revocar la suspensió de l’acord d’agermanament de Barcelona amb Tel-Aviv ha estat aprovada amb la majoria del ple. Només BComú hi ha votat en contra i ERC s’hi ha abstingut. Precisament al final del ple ordinari se’n celebrarà un d’extraordinari sobre aquest assumpte que han sol·licitat altres partits de l’oposició.  

  • BComú: ❌EN CONTRA Laura Pérez: “Amb aquest gest hem fet més per la pau i la justícia a Palestina que en tots aquests anys d’agermanament”.  
  • PSC: ✅A FAVOR Laia Bonet: “No és el mateix la suspensió de l’agermanament amb Sant Petersburg que amb Tel-Aviv. L’alcalde de Tel-Aviv és un dels principals opositors a Netanyahu i el de Sant Petersburg és del partit de Putin”.
  • ERC: ⬛ABSTENCIÓ Ernest Maragall: “Barcelona construeix ponts, no els trenca, i la decisió de l’alcaldessa no s’hauria hagut de produir amb unilateralitat partidista”.  
  • Junts: ✅A FAVOR Jordi Martí Galbis: “Votem a favor però és una proposició de clara hipocresia per part del PSC, que està al govern “.  
  • Cs: ✅A FAVOR Noemí Martín: “Demanem més serietat i menys oportunisme, cal reimpulsar l’agermanament”.  
  • PP: ✅A FAVOR Josep Bou: “L’agermanament s’ha de solucionar per donar un abast més democràtic a la situació ”.  
  • Valents i regidora no adscrita: ⬛ABSTENCIÓ Eva Parera (Valents): “Fa la impressió que el PSC no té cap incidència en l’alcaldessa del seu govern, li recomano que marxi”.  
14:14
   

Es rebutja la reprovació d’ERC al govern 

El vot de qualitat de l’alcaldessa ha estat decisiu per rebutjar la primera de les tres reprovacions al govern municipal debatudes al ple. L’ha presentada ERC per criticar la sortida de Collboni del govern municipal i de l’Ajuntament i també per “constatar el mal govern” de la coalició. Hi ha hagut un empat de 18 vots a favor i 18 en contra i, per això, el “no” e l’alcaldessa ha decantat la balança per frenar la reprovació.  

  • BComú: ❌EN CONTRA Jordi Martí: “En els últims vuit anys hi ha hagut una alcaldessa i quatre presidents de la Generalitat. Hem aprovat quatre pressupostos i això vol dir pacte, pacte i pacte”.
  • PSC: ❌EN CONTRA Laia Bonet: “Hem aprovat quatre pressupostos, hem executat el 95 % del PAM. Pot dir el mateix el govern de la Generalitat que vostès (ERC) presideixen?”.  
  • ERC: ✅A FAVOR Ernest Maragall: “S’han repartit el poder i punt. És una ciutat sense rumb i han trencat la confiança entre Ajuntament i societat”.
  • Junts: ✅A FAVOR Neus Munté: “És una evidència que el govern no funciona i hi ha nul·la autocrítica”.
  • Cs: ✅A FAVOR Paco Sierra: “Vostès (ERC) són una peça més d’aquest govern Frankestein i han aprovat els pressupostos de l’estat i així el PSC els han aprovat els comptes de la Generalitat”.  
  • PP: ⬛ABSTENCIÓ Josep Bou: “Critiquem la sortida del govern del senyor Collboni. No entenc aquesta estratègia: va ser una decisió egoista i de postureig”.
  • Valents i regidora no adscrita: ⬛ABSTENCIÓ Eva Parera (Valents): “Que ERC vingui a queixar-se que dos socis es barallen, quan vostès són uns mestres a la Generalitat i Junts sortint del govern per les desavinences”.  
13:46
   

El ple rebutja suspendre relacions amb Israel  

El Plenari ha debatut la iniciativa ciutadana que va impulsar la suspensió temporal de relacions entre Barcelona i Israel, així com l’agermanament amb Tel-Aviv. Així com va passar, a la Comissió de Presidència de la setmana passada, la iniciativa ha estat rebutjada però el resultat no altera res, perquè la decisió és ferma amb el decret que va signar l’alcaldessa a principis de mes per trencar amb Israel.  

palestina ple municipal febrer

La presidenta de la Comunitat Palestina de Catalunya, Natalia Abu-Sharar, ha presentat la iniciativa ciutadana al ple i ha admès que és una victòria “amb gust amarg”, perquè “malauradament els partits del plenari acusen d’antisemitisme a qui legítimament denunciem les vulneracions dels drets humans del poble palestí. Veiem que els càlculs electoralistes prevalen sobre els drets humans”, ha lamentat. 

  • BComú: ✅A FAVOR. Ada Colau: “No accepto que es digui que això és antisemitisme. És una violació sistemàtica dels drets humans de la població palestina. Parlem d’apartheid i d’una greu violació dels drets humans”.  
  • ERC: ⬛ABSTENCIÓ Jordi Coronas: “Apostem per fer diplomàcia entre ciutats, que és l’oportunitat d’obrir espais de diàleg entre governs tancants en banda.” 
  • PSC: ❌EN CONTRA Laia Bonet: “Mantenir ponts és millor per aconseguir una pau justa que dinamitar-lo”.  
  • Junts: ❌EN CONTRA Jordi Martí Galbis: “Els agermanaments haurien d’estar per sobre de governs. Quants n’hauríem de trencaramb països que no compleixen el que haurien de complir?”. 
  • Cs: ❌EN CONTRA Noemí Martin: “No participarem en un debat només amb una part del conflicte. Si el interessés la pau i l’enteniment haurien convidat l’altra part.” 
  • PP: ❌EN CONTRA Josep Bou : “No trinxarem ponts, enfrontar és una cosa que no ens interessa per res. Israel és un país democràtic”.  
  • Valents i regidora no adscrita: ❌EN CONTRA Eva Parera (Valents): “Tel Aviv és referent de les llibertats. Això té un nom: és antisemitisme”.  
13:15
   

S’aprova el contracte programa de betevé 

El ple aprova el nou contracte programa de betevé 2023-2026, el full de ruta que assegura la continuïtat del mitjà de comunicació públic de Barcelona. El document recull un nou model basat en la televisió en directe i continuar amb la modernització tecnològica per alliberar i optimitzar recursos, amb una aportació municipal de 17,9 M € el 2023 que s’anirà incrementant un 2,5 % anual fins al 2026. El contracte programa ja es va aprovar de forma inicial a la Comissió de Presidència. 

  • BComú i PSC: ✅A FAVOR Montserrat Ballarín (PSC) “Tenim una veritable televisió per al present i futur i és una sort perquè és imprescindible per a la nostra ciutat”. 
  • ERC: ✅A FAVOR Jordi Coronas: “betevé segueix sent referent pels mitjans de comunicació que cobreixen aquesta ciutat”.  
  • Junts: ✅A FAVOR Ferran Mascarell: “Espero que els treballadors puguin treballar en millors condicions i que el públic el consideri un punt de referència”.  
  • Cs: ⬛ABSTENCIÓ Paco Sierra: “Falten alguns encaixos i esperem que el contracte tingui les claus perquè betevé sigui autosuficient”.  
  • PP: ✅A FAVOR Josep Bou: “Tinc el desig que cerqui els recursos propis. Aquesta televisió val la pena mantenir-la, fa la seva feina”.  
  • Valents i no adscrita: ✅A FAVOR Óscar Benítez (Valents): “És un exemple de rigor informatiu amb professionals formats a la casa”. 
12:55
   

S’atorguen Medalles d’Honor a la revista Avenç i al serveu de Protecció civil i Incendis

El ple ha aprovat atorgar la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a la revista ‘L’Avenç’ per la seva tasca per a la cultura i la recerca de la ciutat i el país. Tots els grups hi ha votat a favor, excepte Valents i la regidora no adscrita que s’hi han abstingut. 

També han rebut llum verda les medalles d’honor i al mèrit a membres del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament, així com la medalla al mèrit a entitats alienes al cos del Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament.  

12:40
   

La taxa Amazon ja és una realitat

El ple de febrer ha servit per aprovar definitivament l’anomenada Taxa Amazon: l’impost per a les empreses que reparteixen a domicili i facturen més d’1 M € en la seva activitat a Barcelona. La regidora de Comerç i Mercats, Montserrat Ballarín, ha explicat que la taxa s’aplicarà a partir de la setmana vinent i que es recaptaran uns 2,6 M € anuals.  

Es calcula que seran entre 25 i 26 companyies de repartiment les que quedaran gravades amb l’impost. Aquesta taxa arriba en un moment en què el govern municipal vol potenciar la recollida de compres en línia en punts fixos de recollida. 

12:28
   

Esmena a la totalitat de Valents  

Eva Parera, presidenta del Grup Municipal de Valents, ha criticat que l’informe de balanç del mandat no parli “ni de les màfies de Barcelona ni dels menors no acompanyats”. Parera assegura que hi ha moltes absències destacades al document com “la manca d’agents de la Urbana o els Mossos”. “No sé si són mentiders patològics o incompetents” ha etzibat Parera.  

Des de Valents també han criticat la posició de l’alcaldessa en l’àmbit del turisme. Lamenten el topall que es vol impulsar als creuers que arriben a la ciutat o el rebuig als plans d’ampliació de l’aeroport.  

12:25
   

El PP critica les polítiques de seguretat i habitatge  

Per la banda del PP, Josep Bou, s’ha mostrat “esperançat” amb la ciutat, però ha retret a l’alcadessa que tot s’hauria pogut fer millor i ha posat en relleu que el veïnat de l’entorn de la superilla de l’Eixample patiran per la modificació del pla Cerdà. Bou considera que les polítiques en seguretat no han funcionat i que s’ha fracassat pel que fa l’habitatge a Barcelona. 

12:18
   

Ciutadans destapa un intent de moció de censura  

En la seva intervenció, el president del Grup Municipal de Ciutadans, Paco Sierra, ha destapat l’intent de moció de censura a l’alcaldessa Colau l’any 2021. Sierra ha titllat l’exprimer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, de covard per no haver acceptat la proposta “dels grups de l’oposició perquè presentés la moció de censura”. “No va ser capaç i tenia el suport de tothom” ha revelat Sierra.  

12:13
   

Junts denuncia que s’està fent una ciutat antipàtica 

El regidor de Junts Joan Rodríguez ha acusat Colau de fer “una ciutat antipàtica per als barcelonins i una ciutat bruta” i li ha retret que no hagi mencionat el tema de la neteja i que hagi fet “una intervenció excessivament autocomplaent”. A més, Rodríguez ha criticat que s’estiguin “omplint les bústies de propaganda electoral” i ha apuntat que aquesta ciutat les ganes de canvi són enormes. 

12:10
   

ERC critica amb duresa el llegat del mandat 

Paraules dures del president del Grup Municipal d’ERC, Ernest Maragall, a l’hora de fer balanç dels últims anys amb els comuns al capdavant del govern municipal. Maragall ha assegurat que és “el final de vuit anys d’una marca i no d’un model” i ha criticat —diu— que en aquest mandat, l’executiu s’hagi “apropiat de mèrits aliens i centrifugat les responsabilitats pròpies”.  

Maragall ha lamentat que el balanç de la coalició hagi obviat l’economia o “la creixent desigualtat interna entre territoris”. Pel líder d’Esquerra és la constatació “de la seva ineficiència i el desastre des del punt de vista de la gestió”.  

12:05
   

El PSC, al debat de l’estat de la ciutat

El soci de coalició, el PSC, ha aprofitat el debat de l’estat de la ciutat per fer gala de la feina feta aquest mandat. “El govern ha donat estabilitat i el PSC hi ha contribuït decisivament”, ha destacat Laia Bonet, tercera tinenta d’alcalde, que també ha assegurat que “s’han fet els deures i hem treballat amb rigor”. 

La intervenció també ha servit a Bonet per marcar perfil de cara a les eleccions del maig assegurant que “s’ha arribat al final d’un cicle, cal una nova etapa i el PSC estem disposats a fer-ho”.  

12:02
   

Minut de silenci de rebuig a la guerra d’Ucraïna 

El ple fa un minut de silenci en rebuig a la guerra d’Ucraïna, que va començar ara fa un any. L’alcaldessa i presidenta del plenari ha demanat la fi del conflicte “que tants morts i ferits ha causat”. Aquest acte ha interromput breument el debat sobre l’estat de la ciutat. 

minut de silenci ple municipal febrer guerra ucraïna

11:55
   

El debat sobre l’estat de la ciutat: l’alcaldessa defensa el model “innovador i de sostenibilitat” de ciutat 

Comença el debat sobre l’estat de la ciutat amb la intervenció de l’alcaldessa, Ada Colau. L’alcaldessa ha destacat les dades econòmiques de la ciutat i la capacitat de resiliència i recuperació del cop que ha suposat la pandèmia. Colau ha apuntat que Barcelona té la dada d’atur més baixa en 15 anys i la recuperació del PIB d’abans pandèmia. També ha apuntat que Barcelona és líder en inversió social a tot Espanya i que s’han fet projectes innovadors que han vingut per quedar-se, com ara els premiats APROP, la unitat antidesnonaments o el Pla de barris i les inversions en escoles “que feia anys que estaven amb retallades i abandonament.” 

L’alcaldessa ha valorat el projecte de sostenibilitat de ciutat, posant èmfasi en el model de superilles. “Aquest és el camí a seguir, Barcelona és una ciutat progressista que necessita ser liderada per forces progressistes des del diàleg i el consens”, ha conclòs Colau. 

11:38
   

Es presenta el Pla de salut mental 2023-2030 

La regidora de Salut i Cures, Gemma Tarafa, ha presentat les línies mestre del 2n Pla de salut mental de la ciutat. Tindrà vigència fins al 2030 i inclou 90 mesures noves que se sumen a les més de cent que es van activar el 2016 amb el primer pla de salut mental de Barcelona. 

Tarafa ha assegurat que la ciutat “continua tenint un repte de salut mental i cal continuar-hi treballant”. El pla d’actuació posarà especial èmfasi a combatre l’abús de les pantalles entre els més joves i també s’ampliarà la figura del psicòleg municipal.  

11:30
   

Els grups municipals responen al síndic de Greuges

Els grups municipals han respost a la presentació de l’informe anual del síndic, i han rebaixat les crítiques que va rebre ara fa un any. Si bé se n’ha destacat el rigor i el nou mètode de treball, alguns grups de l’oposició li han retret que el posicionament per posar fi a l’agermanament amb Tel Aviv. 

  • BComú. Jordi Martí: “Destaco el concepte del dret a la ciutat que defensa el síndic. S’ha de millorar en l’atenció presencial als serveis socials, però cal constatar el recorregut de millora i d’inversió”

  • PSC. Laia Bonet: “Hi ha una voluntat clara de retre comptes i és un bon exercici. Cal saber escoltar a tothom i la tasca de la sindicatura ens ajuda”.
  • ERC. Gemma Sendra: “La nova manera de treballar té molt sentit i les queixes recollides se sumen a les queixes del baròmetre, i ens deixa a clar el bon funcionament institució”.
  • Junts. Neus Munté: “Valorem positivament el rigor en l’anàlisi de les queixes però rebutgem que es faci política, i em refereixo al posicionament del síndic sobre el trencament de relacions amb Tel-Aviv”. 

  • Cs. Julia Barea: “Des de l’oposició i els plenaris fem moltes de les recomanacions que fa el síndic”.

  • Josep Bou: “Caldria haver fet més, però ha fet el més important: que es trepitja carrer i es parla amb els veïns”.

  • Valents. Óscar Benítez: “La ciutadania ni els veu útils ni els coneix. Reprimeixi les ànsies de fer de portaveu de l’alcaldessa i faci els informes en castellà”. 

10:35
   

Presentació de l’informe del síndic

sindic greuges ple municipal

El síndic de greuges de Barcelona ha presentat l’informe en què ha destacat les 1.554 intervencions que s’han fet. David Bondia ha explicat que la Sindicatura ha deixat de treballar per matèries i ho fa en funció a l’afectació de drets: ciutat equitativa, habitable i sostenible, diversa i garantista. Una cinquena part de les queixes provene de l’Eixample i els principals motius són sobre el funcionament de l’Administració, amb 556 queixes ciutadanes, 31 actuacions d’ofici i 957 assessoraments tècnics i jurídics. Tot plegat s’ha convertit en 459 resolucions dirigides a òrgans municipals del consistori. També ha destacat les actuacions que s’han fet recorrent els barris i recollint les queixes del veïnat de primera mà.

10:11
   

Comença el plenari del mes de febrer

Arrenca el plenari de l’Ajuntament de Barcelona del mes de febrer i l’alcaldessa ha anunciat que a les 12 h es farà un minut de silenci per recordar que fa un any que va començar la guerra d’Ucraïna. També ha donat la benvingda a Núria Carmona (PSC) com a nova regidora després que prengués possessió de l’acta aquest mateix dimecres. Entra al consistori en substitució de Jaume Collboni, que fa un mes va deixar el govern municipal i l’Ajuntament per dedicar-se en exclusiva a la campanya electoral.  

10:06
   

Canvi de cadires: Bonet marxa de la presidència del ple i ocupa el lloc de Collboni

Aquest ple de febrer comença amb canvis de cadires. És el primer ple municipal on ja no hi és el socialista Jaume Collboni i per això, Laia Bonet ocuparà el seu lloc. Bonet ha assumit el lideratge del grup municipal i marxa de la zona de presidència que ocupava fins ara, al costat de l’alcaldessa. La cadira que tenia fins ara a la presidència serà per al tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle. Al costat de Bonet hi haurà la regidora socialista d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón.

09:55
   

El síndic porta la feina feta en el darrer any al ple

El ple arrencarà amb l’informe anual del síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, que l’any passat va rebre més de 500 queixes, la majoria sobre el funcionament de l’Administració. Per això ha fet arribar 10 propostes al consistori, com ara “redimensionar” les plantilles de tècnics de llicències i els serveis d’atenció per “garantir l’eficàcia de l’administració municipal”. També recomana recuperar el nivell d’atenció presencial dels serveis socials d’abans de la pandèmia, accelerar la retirada d’amiant o un “compromís metropolità” per agilitzar l’empadronament de les persones sense domicili fix.

09:30
   

Es vota el nou contracte programa de betevé

També es votarà de forma definitiva el contracte programa de betevé 2023-2026, el full de ruta que ha d’assegura la continuïtat del mitjà de comunicació públic de Barcelona. El document recull un nou model basat en la televisió en directe i continuar amb la modernització tecnològica per alliberar i optimitzar recursos, amb una aportació municipal de 17,9 M € el 2023 que s’anirà incrementant un 2,5 % anual fins al 2026. El contracte programa ja es va aprovar de forma inicial a la Comissió de Presidència després que l’aprovés el Consell d’Administració de betevé. La majoria de grups hi han votat a favor, mentre que Ciutadans i Valents s’han abstingut.

09:15
   

Tres debats sobre les relacions amb Israel

La sessió, que es preveu maratoniana, tindrà tres debats per separat sobre la suspensió de relacions amb Israel. Primer es debatrà la iniciativa ciutadana que va motivar el decret de l’alcaldessa i que en comissió ja es va rebutjar. Després es debatrà la proposta del PSC, que censura “la decisió unilateral” de Colau i l’insta a revocar la suspensió de relacions. Quan acabi el ple ordinari es farà un ple d’extraordinari a petició de Junts, Cs, el PP i Valents per restablir l’agermanament amb Tel-Aviv i Gaza.

09:00
   

Un ple amb demandes de reprovacions

En aquest ple, ERC vol que el Ple reprovi la sortida del govern del socialista Jaume Collboni per dedicar-se a la campanya electoral i les divisions entre els comuns i el PSC. La segona reprovació la presenta Junts per “constatar el fracàs” de les polítiques de seguretat amb la mirada posada en l’alcaldessa, Ada Colau. També porta a debat una reprovació el PP amb una proposta per “valorar negativament” les polítiques del govern en aquest mandat.