La proximitat de les eleccions municipals del 2023 ha marcat el debat sobre l’estat de la ciutat al ple de febrer a l’Ajuntament de Barcelona. L’alcaldessa, Ada Colau, ha defensat l’acció de govern en aquest mandat que acaba i ha dit que vol seguir liderant un govern progressista un tercer mandat. Des de l’oposició, però, i fins i tot els seus socis del PSC, han remarcat que s’està al final d’un cicle i que la ciutat té ganes de canvi.

Colau: “Ningú no vol tornar enrere”

L’alcaldessa ha enumerat dades econòmiques (reducció de l’atur, recuperació del PIB i captació d’inversions estrangeres) per remarcar que “tenim un model que funciona”. Colau ha destacat la inversió social, la transformació de la ciutat i haver “posat ordre” en la massificació turística. Ha agraït el suport del PSC per a un “govern estable” i els acords amb ERC. En la rèplica final, ha dit que “ningú no vol tornar enrere” i que per això “vull seguir liderant un govern progressista”.

El PSC veu “el final d’un cicle”

La tinenta d’alcaldia Laia Bonet, del PSC, ha destacat el paper del seu grup per “donar estabilitat” a la ciutat i al govern municipal. En un discurs amb la mirada posada a les municipals, Bonet ha dit que “la ciutat funciona però hi ha una necessitat de canvi”. I ha afegit que “s’ha arribat al final d’un cicle“. La líder socialista —que ha agafat les regnes del grup després de la renúncia de Jaume Collboni—, ha atacat l’exalcalde i candidat Xavier Trias (Junts) per “parlar malament de Barcelona”.

Maragall: “Un cicle esgotat”

El líder d’ERC, Ernest Maragall, també veu un final d’etapa i ha dit que l’últim any de mandat tanca “un cicle esgotat amb un govern dividit”. “És el final de vuit anys i una marca”, ha dit Maragall, que ha acusat l’alcaldessa d’apropiar-se de mèrits aliens i centrifugar responsabilitats. “Barcelona està aturada després de dos mandats amb receptes fallides”, ha apuntat el candidat d’ERC, que ha lamentat el manteniment de l’espai públic o l’augment de preu dels lloguers.

Des de Junts, Joan Rodríguez ha recriminat a l’alcaldessa un discurs autocomplaent i sense autocrítica. “Han fet de Barcelona una ciutat antipàtica”, ha afirmat Rodríguez, que ha acusat l’executiu municipal de no resoldre els problemes i crear-ne de nous amb la neteja o la seguretat. “Hi ha ganes d’obrir una nova etapa i Trias donarà resposta a l’anhel de canvi”, ha conclòs el regidor.

Ciutadans destapa una moció de censura fallida

El líder de Cs, Paco Sierra, ha dit que des que Colau és alcaldessa “la seguretat ha empitjorat” i que Barcelona s’ha convertit en “una ciutat embussada”. També ha recriminat a l’exprimer tinent d’alcaldia Jaume Collboni “la covardia” per no haver acceptat presentar una moció de censura el 2021. “Tot s’arreglarà el 28 de maig”, ha dit Sierra, en al·lusió a les eleccions.

Des del PP, Josep Bou ha plantejat propostes per millorar “en clau veïnal, no electoral”. Ha qualificat de “fracàs” la política d’habitatge i ha reclamat reduir la burocràcia per obrir negocis. La líder i candidata de Valents, Eva Parera, ha assegurat que “Barcelona és una ciutat molt degradada” i ha retret a l’alcaldessa les polítiques de seguretat, mobilitat i habitatge, així com el retard en l’atorgament de llicències.