Després d’anys d’endarreriments, aquest dilluns s’ha estrenat la nova estació de Sant Andreu i el nou traçat de Rodalies a la Sagrera. Per això, la inauguració oficial ha servit no només per celebrar una estrena llargament esperada, sinó també per a un intercanvi de retrets entre administracions per l’històric retard en la infraestructura i el dèficit d’inversions. Des de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han demanat més celeritat, mentre que el govern de l’Estat —per mitjà de la ministra Raquel Sánchez— ha reclamat “serietat en les crítiques”, alhora que ha subratllat que ara s’està complint i que se’n comencen a veure els resultats.

Colau: “És hora de cosir la gran ferida de la Sagrera”

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha felicitat els veïns perquè els considera els “protagonistes” i els artífexs de la construcció de la nova estació, després d’unes obres aturades durant anys. En aquest sentit, ha dit que és una estació “magnífica” però tmabé ha remarcat que “necessitem més velocitat” perquè “és hora de cosir la gran ferida de la Sagrera” i la separació dels barris.

Colau també ha dit que la nova estació i el pas dels trens de les línies R2 Nord i R11 de Rodalies pel nou traçat de la Sagrera és un pas important per a la mobilitat del futur, basada en el transport públic i en la connectivitat metropolitana, i per aconseguir reduir l’ús del transport privat.

Territori reclama la feina pendent

De la seva banda, el conseller de Territori, Juli Fernández, ha criticat l’Estat per la inversió ferroviària pendent i ha recordat que durant anys Rodalies no ha estat una prioritat del govern central: “En un país modern és intolerable”, ha criticat. També ha assegurat que com a conseller “és la meva obligació recordar tota la feina que queda per fer”.

Fernández ha aprofitat també per demanar de nou el traspàs de la gestió de Rodalies, en aquesta ocasió, entre línies: “Volem totes les responsabilitats. No volem excuses. Volem ser part de la solució”, ha dit. Per això, ha insistit que l’executiu català vol tenir-ne la gestió com passa “al metro o als ferrocarrils”.

La ministra de Transports es defensa: “Estem complint”

La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha fet una ferma defensa de la gestió que està fent el govern de Pedro Sánchez: “Estem complint amb el pla de Rodalies i la resta d’inversions a Catalunya” i ha assegurat que “mai havia executat tant”. Segons ha detallat, l’executiu ha posat en marxa obres per valor de 2.224 milions d’euros en dos anys del pla de Rodalies fins al 2030, el 35% del previst.

També ha admès que hi ha problemes, però ha afirmat que el més important és que s’està invertint més que mai en Rodalies: “Ens hem de centrar en les solucions”, ha dit. La ministra també ha recordat que les inversions de l’executiu actual “no poden revertir en quatre anys el dèficit de 10 anys” del govern dels populars.