Foto: Marta Vidal (ACN)

(ACN) El primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha deslligat aquest dilluns la votació del pressupost del 2023 dels comptes de la Generalitat. Collboni ha advertit que el pressupost de Barcelona, que s’ha de votar la setmana vinent, “no és moneda de canvi”. Així, ha indicat que la votació en el plenari municipal serà una “prova de foc” per comprovar si algunes forces independentistes supediten l’aprovació d’aquests comptes als de la Generalitat.

El primer tinent ho ha afirmat al Fòrum Nova Economia a Madrid, des d’on ha proposat també impulsar una conferència d’alcaldes de ciutats grans i mitjanes de l’estat perquè puguin “sumar i compartir propostes” amb el Govern espanyol.

Barcelona torna per ser ella mateixa i donar el millor al conjunt de Catalunya i Espanya”
Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de Barcelona

L’alcaldable del PSC a les eleccions municipals ha criticat que Barcelona ha estat “absent” durant prop d’una dècada coincidint amb el procés independentista i ha celebrat que s’està girant full. Collboni ha defensat la “Barcelona del sí” en una nova etapa que vol liderar després dels comicis. En aquesta nova etapa, ha explicat, la ciutat ha de “traçar ponts“, estar oberta a la iniciativa privada, a altres realitats culturals i liderar la innovació i la ciència. “Barcelona torna per ser ella mateixa i donar el millor al conjunt de Catalunya i Espanya”, ha assenyalat.

Collboni admet “el risc” d’un tripartit

Collboni ha admès “el risc” que hi hagi un tripartit independentista entre ERC, Junts i la CUP, però creu que no passarà i està “tranquil” per la capacitat d’arribar a acords a Barcelona. “La posició central del PSC permet fer acords d’ampli espectre”, ha apuntat. Això sí, ha avisat que el PSC no preveu de cap manera acords amb “partits extremistes”.
Segons Collboni, la ciutat es troba ara en un moment d’expectativa, “a la pista d’enlairament”, després que en els darrers quatre anys s’hagi sanejat el pressupost i s’hagin encarrilat iniciatives com la Copa Amèrica de Vela. El primer tinent ha assegurat, de fet, que la ciutat opta en aquests moments a una norantena de candidatures internacionals, entre les quals hi ha agències o candidatures esportives, gastronòmiques o culturals.

Volem tenir el paper de motor del conjunt del país juntament amb la ciutat de Madrid”
Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde de Barcelona

Durant el seu discurs, Collboni també ha reivindicat la “cocapitalitat” de la ciutat: “Volem tenir el paper de motor del conjunt del país juntament amb la ciutat de Madrid”. En aquest sentit, ha explicat que concep la relació entre les dues ciutats com una relació de “cooperació i competició”. En aquest punt, li han preguntat pel festival Primavera Sound i ha assegurat que si bé Barcelona és “una ciutat de grans festivals” li sembla bé que el festival també se celebri a Madrid mentre es faci a la capital catalana.