L’assemblea, inaugurada pel secretari general de Nacions Unides, Ban Ki Moon, ha donat pas a la cimera Hàbitat III, que decidirà la nova agenda urbana per a les dues dècades vinents. L’alcaldessa va formar part del primer grup d’autoritats locals de tot el món que va prendre la paraula durant l’assemblea per defensar la declaració que les ciutats porten a la cimera Hàbitat III, que demanen un paper protagonista en la implementació, seguiment, avaluació i finançament de la nova agenda urbana. Reclamen que aquesta no quedi exclusivament a mans dels estats.

Durant la intervenció, Colau va reclamar l’accés directe dels governs locals a fons de finançament internacional sense que els estats hagin de fer d’intermediaris i va insistir en què aquests no han de veure els municipis com una amenaça, sinó com una força aliada. Al mateix temps, va recordar que els reptes globals no es poden afrontar sense les ciutats, que són part del problema i la solució. “No els fallarem; no els podem fallar” va remarcar l’alcaldessa en assenyalar que el segle XXI serà el de les ciutats. Per tot això, va reivindicar el dret a la ciutat que al seu entendre “han de ser territoris de drets, especialment dels més vulnerables, com els infants, les dones, els refugiats o les persones LGTBI”. L’alcaldessa va dedicar una part de la seva intervenció a ressaltar la creixent presència de la dona en llocs importants en la presa de decisions i considera que s’ha d’intentar que aquesta tendència continuï en augment, ja que assegura que és molt important de cara a aconseguir “canvis en valors de la societat i en les maneres de fer política”.

Aquest diumenge, Colau també va participar en el Fòrum Ibreoamericà de Governs Locals, on va coincidir amb Manuela Carmena. Les dues van defensar les ciutats com a autèntics motors de canvi i van reivindicar la necessitat de treballar en xarxa per replantejar els governs locals.

Catalunya s’ofereix com a prova pilot de les conclusions de la cimera d’Hàbitat III

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, va oferir Catalunya com a possible territori on poden portar a terme la prova pilot de les conclusions de la conferència de Nacions Unides, en considerar que les seves polítiques van en sincronia amb la nova agenda urbana que s’ha d’aprovar aquesta setmana. Durant la seva intervenció en la Segona Assemblea Mundial d’Alcaldes, Rull va defensar el model català i la idea de reciclatge urbà, que abandona el creixement de les ciutats cap a fora i opta perquè ” les ciutats no creixin més en consum del terreny sinó reciclar-se internament”.