L’origen de Can Mariner es remunta al segle XI. Construïda en terrenys de la família dels Orta, ben aviat la van cedir als Ferrer per explotar les terres de cultiu del voltant. L’objectiu era poblar la zona i aconseguir que l’església de Sant Joan rebés el títol de parròquia. JOAN TERMES, vocal de patrimoni i cultura de l’AV Horta “D’aquesta manera en augmentar la població, augmentarien els feligresos d’aquesta capella i arribaria a convertir-se en una parròquia. A canvi els Ferrer havien de donar la meitat de la collita de fruita i una quarta part de la collita de blat.” Ja al segle XVI la propietat va passar a la família dels Mariner. Van ser anys de molta prosperitat per al mas. JOAN TERMES, vocal de patrimoni i cultura de l’AV Horta “Va ser quan al voltant d’aquesta masia va anar creixent el poble d’Horta, per tant es pot considerar Can Mariner el veritable pal de paller del poble d’Horta.” El 1940 les hereves van vendre la finca als Blanchart, que la van reformar per a ús residencial. Molts dels terrenys es van edificar i això va crear l’alarma entre els veïns. JOAN TERMES, vocal de patrimoni i cultura de l’AV Horta “Els veïns van dir, què passarà? Al final tiraran a terra la masia per fer-hi també pisos. Llavors van instar l’Ajuntament perquè comprés el que quedava, que era la masia.” Finalment l’any 2000 l’Ajuntament va adquirir l’edifici per convertir-lo en la Biblioteca Municipal d’Horta. JOAN TERMES, vocal de patrimoni i cultura de l’AV Horta “Es va fer una operació de buidatge de l’interior. Només es va preservar la façana del carrer del Vent i la del carrer d’Horta. La resta es va tirar a terra perquè no servia com a biblioteca.” La façana de Can Mariner representa ara un testimoni valuós de l'origen de la vila d’Horta.

Els terrenys on es va construir Can Mariner pertanyien a la família dels Orta, grans propietaris de terres de conreu de la vall d’Horta. La família Ferrer va rebre l’encàrrec de cultivar i fer créixer la finca. I ho van aconseguir. Fins i tot es va convertir en el nucli més habitat de la zona.

L’objectiu era aconseguir que l’església de Sant Joan es convertís en parròquia augmentant el nombre de feligresos i així deixés de dependre de Sant Genís dels Agudells.

L’any 1553 la propietat va passar a mans de la família dels Mariner, arrendataris agrícoles, que va engrandir d’aquesta forma les seves possessions. L’últim descendent dels Mariner, l’Hermenegildo, va morir el 1874 sense deixar cap hereu home en vida. Aleshores la masia va passar a les seves filles, que la van vendre el 1940 als senyors Blanchart. Aquests la van reformar per a ús residencial. Van ser-ne els darrers propietaris fins que l’Ajuntament la va adquirir l’any 2000 per convertir-la en un equipament públic.

La masia, orientada a sol ixent, té tres plantes. La primera havia estat per als treballadors i per a les eines del camp. A la segona hi havia les habitacions i una sala gran per a les festes socials i a la tercera planta, les golfes.

Actualment és l’única masia de la ciutat reconvertida en biblioteca i es tracta de l’equipament amb més usuaris del barri d’Horta.