Malgrat la voluntat del govern municipal, la iniciativa arriba carregada de polèmica. CiU ja ha anunciat que no hi serà a la presentació perquè considera l’exposició “una ofensa a la memòria de generacions senceres que han lluitat per la llibertat del nostre país, i en contra del règim franquista”. Per als convergents, instal·lar dues estàtues franquistes davant del centre cultural del Born és una manera de “desvirtuar” el recinte i tot allò que representa.

Des d’ERC consideren que aquestes estàtues no s’han d’instal·lar en cap espai públic. De fet, el líder municipal dels republicans, Alfred Bosch, ha manifestat el seu rebuig aquest dissabte durant els actes d’homenatge a Lluís Companys. Bosch ha recordat que l’estàtua de “Franco Eqüestre”, una de les dues que s’exposaran, va costar molt retirar-la de Montjuïc per exposar-la ara davant d’El Born Centre de Cultura i Memòria.

Ciutadans tampoc no assistirà a la inauguració perquè no volen “obrir ferides” i estan en contra “d’aquells que volen reescriure la història”. Per la seva banda, el PP ha assegurat que no hi aniran per evitar “confrontacions i divisions”.

L’exposició preveu la instal·lació de dues estàtues franquistes enmig de la plaça Comercial: “Franco eqüestre”, de Josep Viladomat, i “Victòria”, de Frederic Marés. De fet, s’emmarca dins del programa Evocacions de la Ruïna, que va arrencar el 27 de setembre coincidint amb el 41è aniversari dels darrers afusellaments franquistes.