El mapa dels districtes de Barcelona que ha resultat de les eleccions municipals del 2019 té més colors que mai. Si fins ara l’hegemonia se la repartien els dos partits més votats a la ciutat en cadascun dels comicis, aquesta vegada hi ha quatre forces polítiques que han guanyat en algun dels districtes de Barcelona.

 

Barcelona en Comú guanya a sis districtes

Barcelona en Comú ha guanyat les eleccions en sis districtes. La xifra és la mateixa que el 2015, però ara ha perdut el districte de Nou Barris i, en canvi, s’ha imposat a Gràcia. Així, la candidatura que encapçala Ada Colau ha estat la més votada a Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Gràcia, Horta-Guinardó, Sant Martí i Sant Andreu.

La victòria més ajustada ha estat la del districte de Gràcia, on Barcelona en Comú s’ha imposat a ERC per només 40 vots. El de Gràcia, però, no és un cas únic. La llista de Colau també s’imposa per la mínima a Sant Andreu, on obté només 500 vots de diferència respecte dels republicans; a Sants-Montjuïc, on guanyen per 241 vots, i a Sant Martí, on ho fan per només 243.

En canvi, Barcelona en Comú s’imposa amb claredat a Ciutat Vella, on ha estat la primera força amb una distància de 1.700 vots respecte a Esquerra, que ha quedat en segon lloc. També és la força més votada a Horta-Guinardó, tot i perdre en percentatge de vot respecte als comicis anteriors.

ERC és la més votada a les Corts i l’Eixample

La victòria electoral d’Ernest Margall s’explica en bona part pels resultats obtinguts per ERC a l’Eixample, el districte més poblat de Barcelona, on els republicans doblen els resultats respecte del 2015.  Si ara fa quatre anys ERC hi va obtenir 14.510 vots, aquest 2019 l’han votat 29.444 persones en aquest districte.

ERC també s’imposa per primera vegada al districte de les Corts, on aconsegueix els seus millors resultats amb 9.450 vots (21,20 %), seguida per ciutadans amb 8.259 vots (18,53 %).

El PSC recupera Nou Barris

La llista de Jaume Collboni ha aconseguit recuperar el districte de Nou Barris, històricament la plaça forta del PSC a la ciutat. Els socialistes han estat la força més votada amb el 28,03 % dels vots, bastant per sobre del 22,91% de Barcelona en Comú. El PSC manté així la victòria que hi va aconseguir a les eleccions generals del 28 d’abril, quan van desbancar els comuns a Nou Barris.

Fins a les municipals del 2015 amb el triomf d’Ada Colau, Nou Barris havia estat un districte on el PSC aconseguia victòria contundents, com la de l’any 1991, quan hi van obtenir més de 62 % dels vots. Ara, quatre anys més tard, hi recupera l’hegemonia.

Ciutadans guanya a Sarrià – Sant Gervasi

Un altre dels nous colors del mapa de districtes de Barcelona és al districte de Sarrià – Sant Gervasi, que guanya per primera vegada la coalició Barcelona pel Canvi – Ciutadans, encapçalada per Manuel Valls. L’ex-primer ministre francès s’imposa amb claredat en aquest districte i relleva Convergència i Unió com a força més votada.