Més de la meitat dels refugis climàtics de Barcelona estan tancats o funcionen a mig gas durant l’agost. És la denúncia que ha fet el Grup Municipal d’ERC, que assegura que només 67 refugis obren amb normalitat durant aquest mes, malgrat les altes temperatures. Amb aquestes xifres sobre la taula, la regidora del partit, Elisenda Alamany, ha qualificat de “presa de pèl” el pla impulsat per l’Ajuntament per combatre la calor.

Ens sembla una autèntica presa de pèl, una broma de mal gust
Elisenda Alamany, portaveu adjunta d’ERC

El govern municipal va anunciar aquest estiu que es doblaria el nombre de refugis climàtics per arribar als 202 espais. Tot i això, ERC diu que a la pràctica 74 estaran tancats tot l’agost, mentre que 61 obriran només de manera parcial. Alamany considera que la situació és especialment greu tenint en compte les altes temperatures d’aquest any i que un de cada tres barcelonins no marxarà de vacances, principalment per motius econòmics.

49 dels refugis oberts són parcs i jardins

D’entre els 67 refugis que estaran oberts, ERC assegura que 49 són parcs i jardins i que, per tant, estan oberts al públic durant tot l’any. Segons el compte dels republicans, els que estaran tancats, ja sigui del tot o parcialment, arriben a 140, una situació que el regidor Max Zañartu ha qualificat d'”autèntic frau”.

En concret, hi ha cinc espais que tancaran entre 15 i 21 dies i d’altres obriran en horari reduït, alguns “únicament tres hores durant la tarda”. A més, hi ha 34 llocs que es consideren refugis climàtics però que són de pagament, com centres esportius municipals o museus.

El govern municipal garanteix un refugi a menys de 10 minuts

El govern municipal explica que a l’agost s’ha passat de 202 a 140 refugis climàtics pel tancament total o parcial dels equipaments per vacances. Tot i aquesta disminució assegura que més del 80 % dels barcelonins tenen un refugi a 10 minuts de casa.

Pel que fa als espais que són de pagament com els centres esportius municipals o museus, assegura que són d’accés lliure en espais habilitats climatitzats com als vestíbuls o les cafeteries. Recorda que cada any s’ha intentat ampliar i millorar la incorporació de més refugis climàtics.