temperatura minima 2 agost 2022
Temperatura mínima nocturna del 2 d'agost del 2022 a Barcelona

Malgrat que oficialment encara no ens trobem en un context d’onada de calor, la temperatura mínima nocturna a Barcelona fa molts dies que en seria ben digna.

La matinada d’aquest dimarts ha estat tòrrida a tota la ciutat, amb registres mínims que no han baixat dels 27 o 28 graus a la majoria de barris. Tot i aquests registres, la humitat ha estat baixa durant tota la nit, un fet que ha mantingut a ratlla la xafogor.

La segona mínima més alta mai anotada a l’observatori del Raval

La temperatura mínima mesurada de matinada a l’estació meteorològica del Raval (Ciutat Vella), propietat del Servei Meteorològic de Catalunya, ha estat de 28,3 ºC.

Es tracta del segon valor nocturn més elevat mesurat en aquest punt (empatat amb el dia 5 d’agost del 2018), només superat pel dia 4 d’agost del 2018 amb un registre mínim de 29,4 ºC. Haurem, però, d’esperar fins a les 0 h (UTC) per tal de confirmar aquesta dada de temperatura, ja que si baixa de 28,3 ºC abans d’acabar el dia no quedarà registrada.

L’Observatori Fabra ha mesurat aquest dimarts una mínima de 25,3 ºC. En el cas de l’Observatori Fabra, consta com a rècord en 117 anys de registres diaris una mínima de 28,6 ºC el dia 8 d’agost del 1923, seguida dels 27,8 ºC del 14 d’agost del 2003 i del 9 d’agost del 1923.

Mínimes superiors als 27 graus a tota la ciutat de Barcelona

La combinació entre la presència d’un matalàs d’aire càlid en altura, el mar molt calent i el cel mig ennuvolat ha donat com a resultat uns valors extremament elevats de temperatura nocturna. El mapa que il·lustra aquesta notícia permet comprovar que la temperatura mínima ha estat superior als 27 graus a la totalitat de la ciutat de Barcelona. Només alguns barris a tocar de Collserola, el Besòs o la façana marítima han mesurat valors lleugerament inferiors a aquesta marca.

La mínima “més fresca” a la ciutat s’ha anotat al cim del Tibidabo i el Rectoret (Vallvidrera), amb poc més de 24 ºC, i també cal destacar una petita illa de frescor al Parc de la Ciutadella, on la mínima no ha arribat a la marca dels 26 ºC.

En alguns punts de la ciutat la d’avui ha estat la nit més calorosa del 2022, tot i que en alguns indrets com per exemple a les Corts (Can Bruixa) va fer més calor el dia 16 de juliol.

Molta calor, però poca xafogor

Tot i que hem viscut una de les nits més càlides registrades a la ciutat de Barcelona, la baixa humitat ambiental (entre el 40 i el 55 % per exemple al Poblenou) ha fet que la sensació de xafogor no passés de moderada. És per aquest motiu que no tothom ha tingut la sensació de viure una nit tan calorosa. Molts barcelonins n’han viscut probablement de pitjors quan es combinen valors tropicals amb molta humitat.

Els ventiladors han estat altament eficients avui gràcies a la baixa humitat. Convé recordar que la pell humana es troba a 33 graus. És per aquest motiu que sovint s’estableix el llindar de 33 graus per determinar la temperatura de l’aire per sota de la qual el vent contribueix a la refrigeració corporal.

Per sobre, en canvi, el vent ja no és efectiu i la calor no es dissipa del nostre cos. Els ventiladors, per tant, són efectius per sota dels 33 graus sobretot si la humitat és baixa.

Podem parlar d’onada de calor a Barcelona aquesta vegada?

Parlar d’onada de calor és, sovint, un tecnicisme que costa d’entendre per a bona part de la població. És ben cert que pot fer moltíssima calor i que no hi hagi una onada de calor. Per això el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) fa servir un criteri de duració i intensitat de la calor: estipula que s’han de superar uns llindars concrets durant un mínim de tres dies consecutius per poder parlar d’onada de calor.

Aquest llindar (l’anomenat percentil 98) dona un valor diferent per a cada capital de comarca i és el resultat d’agafar totes les màximes dels mesos d’estiu (juny, juliol i agost) dels darrers 10 anys i extreure’n el valor de temperatura que només queda superat pel 2 % dels registres anotats. En el cas de Barcelona aquest valor està establert en 33,5 ºC.

Així doncs, es pot parlar d’onada de calor si la ciutat supera durant un mínim de tres dies consecutius aquesta marca. En el present episodi d’altes temperatures iniciat el cap de setmana, l’Observatori Fabra ja ha superat aquesta marca dos dies seguits: dilluns i aquest dimarts.

Els mapes del temps anuncien pocs canvis pel que fa al termòmetre els pròxims dies, motiu pel qual, si tot segueix igual, en breu podríem parlar obertament d’onada de calor a la ciutat de Barcelona.

Convé recordar, finalment, que la temperatura mínima (de moment) encara no es recull en la definició d’onada de calor per part de les agències meteorològiques. És més que evident que en el cas de Barcelona i les ciutats del litoral caldria tenir en compte la temperatura nocturna a l’hora d’establir criteris.