El Port Olímpic de Barcelona estrenarà el 2024 un gran espai de restauració, el Balcó Gastronòmic, on es concentraran 14 propostes gastronòmiques que, segons l’Ajuntament, seran variades, de qualitat i amb caràcter barceloní. L’objectiu és que s’hi trobin opcions diverses, des de cuina de mercat fins a avantguarda culinària. Aquestes són, si més no, les condicions que hi posa l’Ajuntament, que invertirà 15,9 milions d’euros a transformar el moll de Gregal.

El tinent d’alcalde, Jaume Collboni, l’ha descrit com “l’actuació més important en aquesta dècada en l’àmbit gastronòmic”. Les obres començaran a principis del 2023 i es preveu que estiguin enllestides l’estiu següent, coincidint amb la celebració de la Copa Amèrica de vela. L’esdeveniment esportiu ha obligat a accelerar els terminis de la transformació del Port Olímpic, que inicialment s’havia de tenir enllestida el 2026. “No podíem arribar al gran esdeveniment internacional que representa la Copa Amèrica sense que aquest gran eix estigués finalitzat”, ha dit la directora general de B:SM, Marta Labata.

Balcó Gastronòmic al Port Olímpic
Espai connectat amb la platja de la Nova Icària

En concret, hi haurà 11 restaurants i tres espais gurmet que ocuparan 24.000 metres quadrats. El nou model obligarà a tancar els locals que hi ha actualment i a obrir-ne de nous, una selecció que es farà a través de concurs públic. Tot i això, l’Ajuntament assegura que es garantirà la continuïtat dels treballadors en els nous negocis i que se’ls oferiran plans de formació i serveis d’orientació professional.

Passeig sostenible i connectat al mar

Els plans municipals preveuen convertir el Balcó Gastronòmic en un gran passeig que connecti amb el mar i l’activitat portuària. Per això, la llum i la transparència prendran protagonisme als edificis i els locals de la part alta s’ubicaran en un voladís sobre el mar. A més, la zona estarà connectada amb la platja de la Nova Icària i tindrà miradors i zones d’estada. D’aquesta manera, l’Ajuntament assegura que es crearà “un espai singular, únic i coherent” i que “el port redibuixarà per complet la seva fisonomia”. De fet, Collboni ha assegurat que “no es reconeixerà”.

Serà un espai d’avantguarda des del punt de vista tant arquitectònic, com energètic com també de gastronomia”
Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde
Balcó Gastronòmic al Port Olímpic

La sostenibilitat és un altre dels eixos de l’espai. Per això, s’hi instal·laran quatre grans pèrgoles fotovoltaiques que, alhora, crearan espais d’obra. L’objectiu és que generin 890.000 kw anuals d’electricitat, o el que és el mateix, l’equivalent a 250 llars. Serà “la pèrgola més gran que tindrem a la ciutat”, segons Labata. Aquesta energia l’aprofitarà inicialment el Port Olímpic. De cara al futur, però, es podrien abastir altres consumidors de l’entorn. A més, els quatre restaurants superiors tindran cobertes verdes per naturalitzar l’entorn i proporcionar aïllament tèrmic i acústic.