Després d’una primera sessió de treball amb operadors, promotors turístics i partits polítics municipals, el govern d’Ada Colau ha concretat més l’àmbit d’actuació del nou Pla d’allotjaments turístics que vol enllestir mentre duri la moratòria de llicències hoteleres a tota la ciutat. Aquest dijous es farà una nova sessió i una altra a finals de mes. La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha dit que es persegueix aconseguir “una ciutat equilibrada per evitar la substitució de població resident als barris per població visitant de caràcter turístic”.

Els criteris de regulació que l’executiu ha posat sobre la taula són tres. D’una banda, establir un creixement sostingut de places hoteleres, ja sigui amb fórmules d’intensitat o distàncies entre establiments. Una segona opció seria la congelació, mantenir l’oferta existent a la zona. I com a tercera proposta hi ha el decreixement de places, marcant un nombre d’establiments d’allotjament turístic menor a l’existent. Sanz ha explicat que una opció podria ser el rescat de places, com es va preveure en el primer Pla d’usos de Ciutat Vella, tot i que ha concretat que s’ha de valorar encara jurídicament.

Aquests criteris s’aplicaran a les “unitats homogènies d’actuació”, àrees més petites que barris que es definiran durant el procés participatiu amb el sector i grups municipals. Per concretar-les, es tindran en compte criteris com ara la relació entre la població censada i la flotant, el grau de saturació de l’espai públic i les característiques de cada barri. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme ha dit que es vol preservar el dret a l’habitatge, al descans i vetllar per evitar la saturació i reduir l’impacte que se’n deriva.

De cara al debat amb el sector, Sanz ha posat sobre la taula diversos mapes i indicadors del turisme a la ciutat. Un d’aquests assenyala els barris amb més places d’allotjament turístic segons el número d’habitants. En el cas del Gòtic i la Dreta de l’Eixample, s’assenyala que hi ha una plaça hotelera per cada dos habitants censats. És més, en algunes seccions censals de la Dreta de l’Eixample hi ha 4.106 places d’allotjament turístic mentre que a la zona hi ha censades 1.438 persones.

Ciutadans i CiU critiquen la manca d’acció en el debat turístic

Des de CiU la regidora Sònia Recasens considera que no hi ha novetats del govern en aquest pla. “No prenen decisions. No hi ha projecte”, ha dit la regidora. Ha criticat també que el govern hagi trigat set mesos per presentar un document on “tot està per decidir”.

La líder del partit taronja, Carina Mejías, ha criticat “les mesures erràtiques” i el retard del debat turístic de la ciutat, i ha rebutjat el procés participatiu que ha anunciat el govern. Mejías considera que és el Consell de Turisme i Ciutat qui ha de prendre decisions en l’assumpte, “i encara no s’ha creat aquesta eina de debat, anem amb massa retard”, ha afegit la regidora.