Si s’aprova la moció -en el ple del proper 15 de març-, el Consell Comarcal del Barcelonès instarà la Generalitat i el Parlament a fer “una llei per suprimir l’ens i delegar les competències a altres administracions”. Amb aquesta mesura, els republicans persegueixen dos objectius.

D’una banda, “que es faci net de tot allò que s’hagi pogut fer malament en el passat”: la Sindicatura de Comptes va elaborar un informe de l’activitat del Consell entre el 2005 i el 2011. En les conclusions s’exposen un seguit d’irregularitats -tant del Consell com de les empreses en què té participació-, de les quals dues s’han enviat a fiscalia.

I de l’altra, “suprimir un òrgan que actualment no té cap sentit que continuï tenint unes competències tan limitades com les que té”. En aquest sentit, Jordi Coronas ha afirmat que del pressupost anual del Consell (29 milions d’euros), gairebé 20 milions d’euros es destinen a una sola partida: el manteniment de les rondes. Per als republicans, la supressió del Consell Comarcal permetria fer una “racionalització dels ens públics”, ja que moltes competències rauen en els cinc ajuntaments que en formen part i en l’Àrea Metropolitana de Barcelona.