Una causa amb 61.000 folis, 16 acusats, 133 testimonis, més de 20 proves pericials, 38 parts i 30 advocats són algunes de les xifres del judici per l’espoli del Palau de la Música. La previsió és que les sessions s’allarguin quatre mesos, fins al juny.

Els cas Millet arriba finalment a judici després d’una llarga instrucció que ha durat gairebé vuit anys i ha tingut diversos jutges. L’Audiència de Barcelona és l’encarregada de jutjar la causa, però les 55 sessions que tindrà el judici (fins al juny) es faran a la Ciutat de la Justícia, on s’ha habilitat una sala especial per poder encabir l’alt número d’acusats, 16, i d’advocats que hi participen, 30, que representen alguna de les 38 parts del cas. L’extensa investigació està detallada en 61.000 folis, repartits en 65 caixes i 102 volums, que ja s’han començat a traslladar a la sala del judici.

La fiscalia demana per a cadascun dels dos acusats principals, Fèlix Millet i Jordi Montull, 27 anys i mig de presó per malversació de fons públics, falsedat documental, tràfic d’influències, apropiació indeguda, blanqueig de capital i contra la Hisenda Pública. La fiscalia també els reclama una multa de més de 22 milions d’euros. Gemma Montull, com ex-directora financera, també afronta una elevada petició de pena de 26 anys, mentre que per l’ex-directora general Rosa Garicano es demanen nou anys i mig. Per a cadascuna, la fiscalia reclama multes de 12 milions.

Convergència és l’altre gran implicat en el cas. La fiscalia demana per a l’extresorer de CDC Daniel Osàcar set anys i mig de presó i una multa de 20 milions d’euros, pels delictes de tràfic d’influències, blanqueig de capitals i falsedat documental. Al partit, li reclama 6,6 milions d’euros que hauria rebut de manera irregular a través de l’empresa Ferrovial. Dos directius de la companyia, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, estan també acusats. La fiscalia en demana quatre anys i sis mesos de presó i una multa de 10 milions.

La previsió és que el judici acabi el 27 de juny. Durant aquest temps, el jutge escoltarà 133 testimonis, entre els quals hi ha la presidenta actual de l’entitat, Mariona Carulla, i polítics o expolítics com Miquel Roca, Felip Puig, Joaquim Nadal i l’extresorer de CDC Andreu Viloca. A més, es presentaran 23 proves pericials. Les dues primeres jornades, l’1 i 2 de març, es dedicaran a les qüestions prèvies, i no serà fins al 8 de març que hi haurà les primeres declaracions dels encausats.

Tot plegat ha de permetre determinar on van anar a parar 30 milions d’euros del Palau de la Música. Millet i Montull van confessar haver-se quedat amb 3,3 milions, però la fiscalia considera que Millet se’n va embutxacar set i Montull 1,3. A més, 3,1 milions van servir per pagar obres a casa de tots dos, més d’un milió corresponen a factures desviades a les empreses de les seves dones i als casaments de les filles de Millet. A tot això, queden més de nou milions que no se sap on van anar a parar.