La defensa de l’extresorer de Convergència Daniel Osàcar ha demanat que es retiri l’acusació per tràfic d’influències argumentant que és un delicte que ja ha prescrit. Una petició que també han fet els defensors dels dos dirigents de Ferrovial acusats, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga. En el seu cas reclamen la retirada de les acusacions per tràfic d’influències i administració deslleial.
Aquesta ha estat una estratègia constant en els advocats de la majoria dels acusats. No ha estat el cas, però, dels tres principals acusats, Fèlix Millet, Jordi Montull i Gemma Montull, que han fet només una petició relacionada amb documents inclosos en la causa.

Així, en aquesta primera sessió no s’ha aclarit encara si Fèlix Millet haurà de comparèixer a totes les sessions, que s’allargaran fins al juny. El seu advocat no ha fet cap esment de la qüestió i podria esperar fins d’aquí a més de dues setmanes a fer la petició, un cop hagin declarat tots els acusats.

Convergència retira 36 testimonis

Xavier Melero, advocat de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i de l’extresorer Daniel Osàcar, ha renunciat a la compareixença de 36 testimonis que ell mateix havia citat i entre els quals hi ha els exconsellers de Planificació Territorial i Obres Públiques Pere Macias, Felip Puig i Joaquim Nadal i altres polítics com Jordi Turull o Enric Ticó, que eren membres del Consell d’Administració de GISA o de meses de contractació de diferents obres públiques. La retirada fa caure del calendari tres dies de declaracions, concretament el 24, 25 i 27 d’abril.

Segons la defensa, aquests testimonis no són necessaris perquè ja ha quedat demostrat que les adjudicacions es van fer de manera legal. Però la decisió ha provocat sorpresa a la Federació d’Associacions de Veïns, que hi intervé com a acusació particular. L’advocat de la FAVB, Àlex Solà, considera que si eren necessaris abans ho són també ara i opina que la retirada s’ha fet per “treure pes al seguiment mediàtic de la causa”.

Un altre fet que hi podria estar relacionat és el possible acord entre un dels principals acusats, Jordi Montull, i la fiscalia per rebaixar la pena de la seva filla, Gemma Montull, que s’enfronta a 26 anys de presó. L’acord, que encara no està tancat, comportaria que Montull implicaria per primera vegada Convergència en el cas a canvi que la seva filla pugui evitar entrar a la presó.

Millet hi arriba tard i en cadira de rodes

El primer a entrar als jutjats ha estat Jordi Montull, un dels principals acusats, que ha arribat acompanyat de la seva filla, Gemma Montull, també encausada, i del seu advocat, Jordi Pina. El que més s’ha fet esperar ha estat l’expresident del Palau Fèlix Millet, que ha arribat a la Ciutat de la Justícia passats dos quarts de 10 del matí, l’hora en què havia de començar la vista. Com era de preveure, Millet ha entrat als jutjats en cadira de rodes. Tots tres han evitat l’entrada principal a les instal·lacions i han optat per la secundària, a l’avinguda del Carrilet.

Fèlix Millet i Jordi Montull s’enfronten a 27 anys i mig de presó pels delictes de malversació de fons públics, falsedat documental, tràfic d’influències, apropiació indeguda, blanqueig de capital i contra la Hisenda Pública. Juntament amb 14 acusats més, el cas investiga el presumpte desviament de 18 milions d’euros del Palau, del quals Millet només van confessar una petita part, 3,3 milions d’euros. El que sempre han negat és el presumpte finançament irregular de l’antiga Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), la peça principal del cas Millet. Segons la fiscalia, CDC va cobrar presumptament 6,6 milions d’euros de la constructora Ferrovial a través del Palau de la Música en concepte de “comissions il·lícites” per l’adjudicació d’obra pública.