MIQUEL ORTEGA, comissionat de Comerç "Hem decidit fer l'encesa el divendres 27 per per conciliar dos interessos. Per una banda, adaptar el calendari d'enllumenat a les dates festives i fer un estalvi energètic important. I, per altra banda, la necessitat dels comerciants de fer una campanya exitosa per Nadal. Això permetrà aprofitar l'últim cap de setmana de novembre i també el divendres, quan es fa la campanya del Black Friday a moltes ciutats. L'Ajuntament ha rectificat. Després d'endarrerir dues setmanes l'encesa dels llums de Nadal, fins al dimarts 1 de desembre, ha cedit a les crítiques del sector comercial de la ciutat i totes dues parts han acordat fer-ho el divendres 27 de novembre, una setmana més tard del que es feia fins ara. La data d'apagada seguirà sent el 6 de gener. Els comerciants veuen amb bons ulls l'acord. VICENÇ GASCA, president de la Fundació Barcelona Comerç "Estem molt contents que s'hagi tingut la sensibilitat escoltat el que diu el sector i s'hagi canviat la data. Cal tenir en compte que és l'inici de la campanya de Nadal i el diumenge les botigues estan obertes." A més coincidirà amb el Black Friday, una data en què en els darrers anys algunes botigues aprofiten per fer descomptes. Des de l'eix comercial del centre de la ciutat també s'han felicitat pel canvi. Per ells, el darrer cap de setmana de novembre és una data crucial en el calendari. JAVIER COTTET, president Barnacentre "Coincideix en un tema molt important aquí a Barnacentre, que és l'inici de la Fira de Santa Llúcia. Començael dia 27 i nosaltres estàvem molt preocupats per tenir una Fira de Santa Llúcia sense llums. Era un tema per nosaltres totalment incomprensible." Tot i així segueixen criticant la retirada de la pista de gel de la plaça de Catalunya. Des de l'oposició, CiU, Esquerra, PSC i PP han celebrat que el govern hagi rectificat i l'han animat, una altra vegada, a prendre decisions des del consens. De cara l'any vinent l'Ajuntament seguirà negociant amb els diferents eixos comercials per reduir més el consum energètic dels llums nadalencs.

L’anunci que l’encesa de l’enllumenat es retardaria a l’1 de desembre va generar crítiques des del sector dels comerciants. El president de la Fundació Barcelona Comerç, Vicenç Gasca, va lamentar inicialment que el consistori no hagués acceptat la seva petició de fer-lo el cap de setmana del 27, com finalment serà.

El comissionat de Comerç, Miquel Ortega, ha explicat que el canvi de data s’ha fet atenent la demanda dels comerciants, i per conciliar els seus interessos amb l’estalvi energètic. Segons Ortega, el canvi permetrà aprofitar l’últim cap de setmana de novembre i coincidirà també amb la celebració del Black Friday, un dia en què el consum creix a causa dels descomptes que ofereixen moltes botigues de la ciutat.

El canvi de dia de l’encesa del dimarts 1 de desembre al divendres 27 de novembre segueix suposant un retard respecte a la de l’any passat, quan es va encendre l’enllumenat el 21 de novembre. Aquesta mesura cerca estalviar en la despesa elèctrica tot i que es mantindran els quilòmetres i els horaris d’enllumenat.

Des de l’oposició, CiU, Esquerra, PSC i PP han celebrat que el govern hagi rectificat i tornen a demanar que es prenguin decisions des del consens.