Durant l’acte, titulat Companys 75, la força d’una vida, s’ha recordat que Lluís Companys ha estat  l’únic president europeu escollit democràticament que va morir afusellat pel feixisme.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha qualificat “d’abominable” l’assassinat de Companys, i ha afegit que “és una vergonya que l’Estat espanyol sigui incapaç de reconèixer el magnicidi i anul·lar definitivament l’infame judici pel qual va ser condemnat”. Per aquest motiu, ha explicat, l’Ajuntament donarà suport “a la querella presentada a l’Argentina a fi que es faci justícia a la memòria republicana”.

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha definit Companys -que també va ser regidor de l’Ajuntament de Barcelona- com el polític que va saber conjugar el catalanisme, el republicanisme i classes populars “perquè entenia que la pàtria no era el reducte d’uns pocs”. Ha afegit que el consistori no vol deixar de commemorar la seva mort  perquè  “sense memòria de les injustícies del passat no hi ha futur segur per a les esperances del present”.

També hi ha intervingut, en representació del govern català, la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que subratllat que mentre “els governs d’Alemanya i de França ja fa uns anys van demanar perdó per la seva culpabilitat en la detenció, lliurament i posterior mort de Companys, l’Estat espanyol no ho ha fet mai”. La consellera també ha definit com “una ironia de la història”, sense referir-s’hi explícitament, la coincidència de l’efemèride amb les declaracions pels imputats pel 9-N, i ha afirmat que en el “temps especial” que vivim, malgrat els obstacles, “Catalunya serà el que els catalans decideixin que sigui”.

Recordat sobretot per la seva tràgica mort, afusellat al Castell de Montjuïc, l’acte ha volgut subratllar la vida de Companys, i també el seu compromís amb els obrers industrials i els pagesos, en la seva etapa com advocat laboralista.

Els discursos i audiovisuals que recordaven la vida de l’expresident s’han alternat amb actuacions musicals, com les de Paco Ibáñez, Lídia Pujol amb Mohammed Bout i Mohamed Soulimane o Quico Pi de la Serra i Carme Canela, sota la direcció musical de Joan Díaz.

L’acte ha finalitzat amb crits d’independència per part del públic, i també s’ha cantat, espontàniament, ‘Els segadors’.