Els ciutadans s’havien anat concentrant des de primera hora del matí al passeig de Lluís Companys per donar suport a Artur Mas. Abans d’entrar a l’edifici, Mas ha saludat els manifestants aixecant la mà dreta, fent el símbol de les quatre barres, un gest que ha estat respost pel públic amb aplaudiments i crits d’”independència”.

Alguns, com la Fide, confessava que està “molt cansada” per la situació i no dubtava a dir que “tot el que li facin a ell és com si m’ho fessin a mi”. La Gemma, per la seva banda, que va ser presidenta de  taula el 9-N, considerava que “si ell està imputat, jo també hauria d’estar imputada” i que havia vingut perquè “no és normal” perseguir així una consulta feta a través de les urnes. La Gemma s’ha demanat unes hores lliures a la feina per poder assistir a la concentració i hi ha anat acompanyada del seu fill de 18 anys, en Pau, que afirmava voler estar present “per defensar la justícia”.

Al costat de joves com ell, també s’hi ha pogut veure gent gran, com la Montserrat, que als seus 85 anys assegurava que aguantaria “fins el que sigui necessari”. I persones d’origen estranger, com en Buba, que equiparava la situació de Catalunya amb la de Guinea Bissau; o l’Olivia, que portava la bandera cubana i explicava que aquesta i la catalana són “banderes agermanades”.

Els alcaldes catalans, també a la concentració

Uns 400 alcaldes de municipis de tot Catalunya, membres del govern i els diputats de Junts pel Sí també han acompanyat Mas al tribunal. Un cop el president en funcions ha accedit a l’edifici del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, cap a les 9.45 h, les persones aplegades han entonat ‘Els segadors’.

A la sortida, a les 11.25 h, els alcaldes dels municipis catalans reunits al passeig de Lluís Companys han aixecat les vares en senyal de solidaritat i uns dos milers de persones l’han rebut amb les mans alçades. Mas ha restat una estona al capdamunt de les escales, en senyal d’agraiment al suport rebut, i després ha baixat a saludar alcaldes i manifestants. A continuació, el president en funcionat ha anat cap al Palau de la Generalitat, on ha fet una  compareixença pública per explicar els detalls de la seva declaració.

Interrogatori pel 9-N

Mas està imputat per prevaricació, desobediència, malversació de cabals públics i usurpació pel procés participatiu del 9-N i s’enfronta a penes de multa, inhabilitació i, fins i tot, presó. La declaració, que s’ha fet davant del magistrat del TSJC Joan Manel Abril, ha començat a les 10 h tocades i ha durat una hora i 10 minuts. Mas ha repassat la cronologia dels fets, ha defensat que el procés participatiu del 9-N era una iniciativa clau de la legislatura i ha afegit que la seva responsabilitat és política i, per tant, on hauria de donar explicacions és al Parlament.

Durant l’interrogatori Artur Mas s’ha limitat a contestar les preguntes del jutge i s’ha negat a respondre les que ha formulat acusació popular (Manos Limpias) i la fiscalia, tal com van fer en les seves declaracions la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i l’exvicepresidenta del govern Joana Ortega.  També hi han assistit els advocats de Mas, Xavier Melero i Judit Gené, així com el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, el tinent fiscal Francisco Bañeres i el fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez Ulled.