Artur Mas ha conclòs els parlaments de l’acte institucional del Dia Nacional en Memòria de les Víctimes de la Guerra Civil i de la Repressió Franquista. El president en funcions ha lamentat que “sembla que de la història no se n’aprèn prou”. Mas ha criticat que “la ignorància, el menyspreu i el menysteniment de l’expressió de la societat a les urnes no són actituds plenament democràtiques”, un comentari estretament lligat a la declaració que ha hagut de fer davant del TSJC aquest dijous al matí pel 9-N. També ha afirmat que “el poble de Catalunya està donant una lliçó de civisme, implicació i democràcia real de primeríssim nivell”.

El president en funcions de la Generalitat també ha destacat que la commemoració al record de les víctimes de la Guerra Civil i els represaliats pel franquisme és la prova d'”una mentalitat i una sensibilitat especial” dels catalans per la memòria històrica.

En l’acte, també s’han escoltat diversos testimonis de la Guerra Civil, com el de Mariona Companys, reneboda del president; Rosa Soler Agut, filla de l’alcalde de Sant Soan de Vilatorrada afusellat; o Carles Vallejo, víctima de tortures durant el franquisme.