El rei té previst comparèixer al llarg d’aquest migdia per explicar les raons que l’han portat a obrir el procés successori després de 39 anys de regnat. El rei s’uneix així a la cadena d’abdicacions que hi ha hagut en altres monarquies europees, com la de Bèlgica o la d’Holanda.

Demà dimarts s’ha previst un Consell de Ministres extraordinari per donar compliment amb el que mana la Constitució. En un temps breu les Corts han de poder procedir a la proclamació de Felip VI com a nou rei d’Espanya.

El president Mariano Rajoy ha enaltit la figura de Joan Carles i també ha manifestat la “confiança en qui està cridat a succeir-lo per la preparació i el caràcter sòlid”. Segons Rajoy, Felip VI “estarà a l’altura de les expectatives més exigents”. El president del Govern espanyol també ha transmès que el rei considera que l’abdicació es produeix en “el millor moment”. Confia, a més, que “els espanyols sabrem escriure aquesta nova pàgina de la nostra història en un clima serè, amb tranquil·litat i amb agraïment a la figura de Sa Majestat el Rei”.

A través del compte -obert recentment- de la Casa Reial al Twitter, s’han difós les primeres imatges de la trobada entre Joan Carles I i Mariano Rajoy en el transcurs de la qual el monarca ha comunicat al president del govern espanyol els seus plans. També s’ha publicat el document que ho certifica.