Joan Carles I ha dit, en el missatge de comiat televisat, que es dirigia a tothom “amb singular emoció” per exposar les raons que l’han dut a renunciar al tron. Abans, però, ha recordat que va assumir “el ferm compromís de servir als interessos generals d’Espanya , amb l’afany que arribessin a ser els ciudadans els protagonistes del seu propi destí, i la nostra nació, una democràcia moderna, plenament integrada a Europa”.

Gairebé 40 anys després, el monarca assegura sentir-se “orgullós” i “agraït” de la feina feta i d’haver garantit per a Espanya un “període llarg de pau, llibertat, estabilitat i progrés”, sent en tot moment “fidel a l’anhel polític” del seu pare, el comte de Barcelona. El rei diu que ha sofert per les víctimes de la crisi, la qual, assegura, “ha deixat cicatrius en el teixit social però també ens està assenyalant el camí d’un futur carregat d’esperança”. Alhora, ha afegit, “ha reavivat la conciència orgullosa d’allò que hem sabut fer i hem sabut ser, i som: una gran nació”.

Joan Carles ha estat molt clar a l’hora de voler passar el testimoni a una generació que afronti “amb intensitat renovada i dedicación els desafiaments del demà”. Per això, ha dit que el passat gener, quan va complir 76 anys, va començar a preparar el relleu al seu fill, amb “immillorables condiciones d’assegurar l’estabilitat”. D’ell afirma que “té la maduresa i el sentit de la responsabilitat necessaris (…) per obrir una nova etapa d’esperança en la qual es combinin l’experiència adquirida i l’impuls d’una nova generació”.